Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjd & Skrift 2022

Under hösten 2022 har Förvaltningen för kulturutveckling genomfört residenset ”Slöjd & Skrift”. Här har fyra residenter, både från slöjdområdet och skribentområdet, fått möjlighet att undersöka och fördjupa hur slöjd och ord kan förstärka varandra.

I utlysningen sökte vi slöjdare med intresse för det skrivna språket som ville utforska möjligheterna att förmedla, översätta, skriva utifrån, låta sig inspireras av traditionella material och slöjdmetoder. Vi sökte också poeter, författare, essäister, kritiker – skribenter av alla slag – som i sitt arbete ville fördjupa sin kunskap om vad slöjd är och skriva inifrån praktiken.

Fyra personer antogs till residenset:

  • Maya Månhav, frilansande kultur-och hållbarhetsfrämjare med utgångspunkt i hantverk.
  • Kerstin Sylwan, slöjdare och designer
  • Anna Hörling, skribent och frilansande designer
  • Sara Skoglund, lokförare, slöjdare

Residenset skedde i november under sammanlagt sju dagar: 11–12 nov på Slöjdseminariet på Nääs och 25–26 nov på Konstepidemin i Göteborg. Däremellan hade residenterna tid för eget arbete. Residenset avslutades med ett seminarium på Konstepidemin den 26 november.

Under residenset hade residenterna tillgång till en mentor, Anahita Ghazinezam, skribent och slöjdare från Umeå, aktuell med boken "Våld – om träd och slöjd och män".

Residenset avslutades med ett seminarium med de fyra residenterna den 26 november, lett av residensets mentor, Anahita Ghazinezam. Medverkade gjorde även Malin Vessby. Hon är chefredaktör på tidningen Hemslöjd men har även skrivit för tidningar som SvD, DN och Form. Utöver att vara journalist är hon keramiker.


 

Jonatan Malm

Länshemslöjdskonsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-07 13:26