Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdresidens på Luftslottet 2022

I augusti 2022 erbjöd vi två slöjdare att arbeta i ett slöjdresidens under åtta dagar i Luftslottets lokaler på Ågårdskvarn i Götene kommun. Här sökte vi slöjdare eller konstnärer inom ett annat fält som använder slöjdens material, tekniker eller tankar. Antagna residenter var Anton Olausson och Julie Cordes.

Mitt i den västgötska myllan ligger Ågårdskvarn, en samling hus som historiskt varit kvarn, mejeri och mjölnarbostad. Här hittar man föreningen Luftslottet, vars verksamhet är tvärkulturell med målet att vara en smältdegel för det som är okategoriserbart.

Luftslottets hjärta är Den Liverödska Wunderkammaren – ett brokigt museum över det extraordinära. Här finns plats för outsiderkonst, egensinniga samlingar, subkulturer och visionära tillstånd. I anslutning till museet finns även en intim scen och en liten gästbostad.

Under åtta dagar, 20–27 augusti, blev Luftslottet och Ågårdskvarn även platsen för ett slöjdresidens. De två antagna, Anton Olausson och Julie Cordes, fick boende, verkstadsplats och material att jobba med – både trä och textil. Initiativtagaren till Luftslottet, konstnären Jonas Liveröd, fungerade som bollplank, tillsammans med hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland.


Senast uppdaterad: 2022-11-07 13:26