Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg

Fotograf: Elin Åström, KulturUngdom

Förvaltningen för kulturutveckling och KulturUngdom gav slöjdare mellan 20 och 35 år plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg i Göteborg. Residenset hade temat ”Skogsklok – unga vuxna edition” och var en möjlighet för den som vill få ro att utveckla sitt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset skedde under en vecka i augusti 2021 och hade plats för tre deltagare. De antagna, Malin Lundström, Olof Edström och Karin Martinsson, fick boende, resa och ett arbetsstipendium på 7 000 kronor.

Var finns träden slöjdaren behöver, och vad kan slöjdaren säga om skogsbruket? Är slöjdskog och hackspettskog samma sak? Under vårt residens funderade Malin Lundström, Olof Edström och Karin Martinsson på dessa och andra frågor medan de slöjdade i en unik miljö, ett stenkast från Göteborgs centrum. De fick boende och resa, ett arbetsstipendium på 7 000 kronor samt möjligheten att arbeta nära naturen på Slöjdpark Kviberg 16–22 augusti. Den mycket erfarne slöjdaren Anders Lindberg var residensvärd och kunde vid behov hjälpa till med materialanskaffning.

Publikt möte

I residenset ingick ett publikt möte där residenskonstnärerna och människorna på den lokala platsen träffades.

Om Skogsklok

Det svenska skogsbruket har fått svidande kritik, bland annat från Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen. Med minskad biologisk mångfald, minskad resurshushållning och ökande klimathot blir skogens framtid en allt viktigare fråga. Vad har slöjd med detta att göra? En hel del, tänkte vi hemslöjdskonsulenter i Västra Götalandsregionen, och startade vårt temaarbete "Skogsklok”. Här vill vi undersöka sambandet mellan slöjden och skogen. Förutom det här slöjdresidenset deltar vi även i Skogsstyrelsens arbete med att uppnå miljömålen 2030 genom att medverka i det nationella projektet ”Ett mer variationsrikt skogsbruk”. Vi undersöker också strukturer för att hitta fler synergier mellan skogsägare och slöjdare som söker material.

Läs mer om Skogsklok här...

Om Slöjdpark Kviberg

Endast en kvart från Göteborgs centrum finns en slöjdoas. Ett område som varit regemente har blivit en ficka av natur och en liten fyrverkerifabrik har blivit en slöjdverkstad, allt som handen i handsken för slöjdaren Anders Lindberg. Här producerar han dels egen slöjd, på det gröna sättet, mest utan maskiner, men han bjuder också ofta in till kurser och träffar med och för andra slöjdare. Anders har genom goda kontakter lärt sig att det går att hitta prima slöjdmaterial även i stan, något som inte alltid är så lätt, och låter fynden av träd som gallras bort ofta avgöra vilken sorts slöjd det blir.

Kontakt

För frågor om residenset kontakta hemslöjdskonsulent Jonatan Malm på e-post: jonatan.p.malm@vgregion.se

Slöjdresidenset arrangerades av Förvaltningen för Kulturutveckling, KulturUngdom och Slöjdpark Kviberg.


Senast uppdaterad: 2022-05-19 08:00