Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Väv med lin i Rydal

Förvaltningen för kulturutveckling gav slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett två veckor långt slöjdresidens i Rydal, i samarbete med Föreningen Internationellt Vävcenter. Residenset har temat ”Väv med lin” och var en möjlighet för en slöjdare som vill få ro att utveckla sitt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Antagen residenskonstnär var Vega Syversætre Johannessen, som fick boende, resa, ett arvode på 16 000 kronor, material och plats i vävateljé under residensperioden den 27 september–10 oktober 2021.

En gång blommade linet i Viskans dalgång och lade grunden till det textila centrum som området är, än i dag. Residensplatsen är Rydal, som ligger vid Viskans strand strax norr om Kinna, i Marks kommun i Västergötland. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär är Rydal av riksintresse. I den gamla, vackra spinnfabriken ryms Marks kommuns museum och konferenscenter, Hantverksgruppen Akleja och många kreativa näringar och verksamheter, som Föreningen Internationellt Vävcenter.

Under residenset var Föreningen internationellt Vävcenter värd och föreningens vävateljé stod till slöjdarens förfogande. Även material ingick efter önskemål och överenskommelse. 

Publikt möte

I residenset ingick ett publikt möte där residenspersonen och människorna på den lokala platsen träffades. 

Residenset var en del av Föreningen Internationellt Vävcenters medverkan i GIBCA Extended, som samlar det lokala och regionala konstlivet i Västra Götaland och är en förlängning av Göteborg International Biennial for Contemporary Art. Residenten medverkade i ett GIBCA Extended-arrangemang av Art Center Sjuhärad, på Rydals museum den 3 oktober.
Läs mer om GIBCA Extended här...

Om Föreningen Internationellt Vävcenter

Föreningen bildades 2017 och arbetar för att konsten och kunskapen om vävning, i alla dess former, ska bevaras och utvecklas för framtiden. I den vackra gamla spinneribygganden har föreningen sina lokaler och en stor vävateljé med ett flertal vävstolar i bredder från 80–150 cm. Det finns kontramarscher, trissvävstolar, Öxabäck och Glimåkra men också grindvävstolar, vävramar och bordsvävstolar.

Kontakt

För frågor om residenset kontakta hemslöjdskonsulent Jonatan Malm på e-post: jonatan.p.malm@vgregion.se

Slöjdresidenset arrangerades av Förvaltningen för Kulturutveckling och Föreningen Internationellt Vävcenter.


Senast uppdaterad: 2022-03-16 11:33