Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Emma Ihl hittade sin grej i broderiet

ett blått broderi med applikation i rosa

Emma Ihl är brodös och kursledare. För de flesta i broderivärlden känd som Stygnen. Vi är många som har inspirerats av Emmas fantastiska broderier på Instagram och dregglat över fina handfärgade garner och tygkitt i hennes webbshop.

Hej Emma! Hur kom det sig att just du började med broderi?

Det blev broderi för mig för att jag var utbränd när jag började på utbildningen Ledarskap i Slöjd och kulturhantverk och hade jättedåligt självförtroende. Jag var väldigt textilt intresserad samtidigt som jag kände att jag inte kunde någonting. Men sen när vi hade broderi i skolan och jag var med på ett slöjdläger med en broderiverkstad. Då kände jag – det här är ju jag bra på! Och det här blir jag helt lugn av att hålla på med. Och sen bara satsade jag! Jag tänkte – okej, nu är det här min grej!

Varför hjälper broderi till att öka vårt välbefinnande?

Om man sitter ensam så upplever jag att det är för att jag har någonting att koncentrera mig på. Något som jag kan göra i stunden med händerna och att hjärnan tänker lite framåt hela tiden, vad nästa steg ska bli. Om jag sitter i en grupp så är det ju mycket det här att jag har någonting i händerna. Det gör att en massa samtal startar, bara av den anledningen att jag inte behöver sitta och titta folk i ögonen. Jag har någonting i händerna som en ursäkt. Och när jag har broderigrupper och kurser så börjar folk prata helt öppet, om sig själva, just på grund av det, upplever jag. Det blir inte pressat, pinsamt eller jobbigt. 

Finns det någon fara med att måla upp broderiet som en mirakelkur mot stress och oro?

För mig var det en mirakelkur när jag började. Men det var för att det var nytt och för att jag var tvungen att koncentrera mig jättenoga. Men ju mer vana det blir desto mindre mirakelkur blir det. Så nu har jag blivit tvungen att hitta en ny mirakelkur, som är att jag målar.

Jag tror att man behöver utmana hjärnan och hitta nya hantverk och nya sätt att uttrycka sig. Men när det är nytt för en, då tror jag verkligen att det kan vara en mirakelkur, eftersom att broderiet kräver mer koncentration än stickning om den är väldigt upprepande och inte jätteavancerad.

Vem borde brodera mer?

Donald Trump! Han behöver både lite eftertanke och landa i sig själv. Och lite respekt för textil! Allt det mjuka.

Fem snabba:
Favoritstygn: stjälkstygn
Favoritmaterial: Ull
Senast påbörjade broderi: Djur&odjur-lappen!

Vad inspireras du av? Jag inspireras av färger och mönster. Mer än broderier. När jag kollar på Pintrest letar jag efter illustrationer och mönster och sånt.

Djur eller odjur? Odjur!

Och här kan du titta på Emmas fina bilder på Instagram.


<<Tillbaka till Djur & odjur
Senast uppdaterad: 2021-08-13 15:31