Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Erik ska göra många till en

Broderi av en kaninliknande figur mot an bakgrund av skog

Erik Torstensson är textilkonstnär, utbildad på HDK i Göteborg och den som har fått det stora uppdraget att planera och gestalta monteringen av alla broderier. 850 enskilda små konstverk ska bli ett, stort. Några av er kanske har mött Erik ute på Nääs där han i många år lett kurser i att tova fårfällar eller på Kyrkeruds folkhögskola i Värmland där han tillsammans med en kollega driver Ull-akademin och Spinn-akademin.

Hej Erik! Vad var din första känsla när vi ringde och undrade om du ville ta dig an detta uppdrag?

Att det var superroligt - jag har jobbat mycket med olika djur och figurer själv. Senaste projektet var digitalvävda bilder av uppstoppade djur.

 

Vad ser du som den största utmaningen?

Att alla ska synas och att alla småbroderier ska komma till sin rätt. Att var och ens arbetsinsats och engagemang och kunskap ska lysa igenom och ta plats, i det stora.

 

Kan du berätta lite mer om vem du är?

Jag är specialiserad inom hantverk på fibernivå. Tovning (sedan 15 år tillbaka) och spinning. Har frilansat som pedagog sedan 2012, är med och driver ull-akademin och spinn-akademin på Kyrkeruds folkhögskola. Mitt konstnärskap rör sig mellan begreppen upprepning och upplösning, det kan handla om mönster eller mångfaldigande av en idé, att fascineras av upplösning kan ta sig uttryck i att gräva ner tyger i marken ett halvår och se vad som händer eller att jobba med visuella förvrängningar av digitala bilder. Jag är utbildad textilkonstnär på HDK i Göteborg, inriktning mot digital jacquardvävning och textil bild. Sen har jag ju jobbar jättemycket med djur och figurer själv, både tredimentionellt och i bildform. Det känns väldigt roligt att få bekanta sig med så många flera djur och odjur i det här projektet, eftersom det ligger nära mitt eget arbete, mitt eget intresse och uttryck.

 

Vem borde brodera mera?

Att brodera är bland annat ett sätt att tänka och ett sätt att kommunicera. Så alla som tänker och eller kommunicerar borde brodera. Det är ju inte alltid som tanke och tal hänger ihop med här finns något för alla.

 

Mer om Erik hittar du på hans hemsida och Instagramsida:

https://www.manofwool.com/

man_of_wool

 

Processen i korthet:

Efter det att alla broderier var inskickade ägnade vi två månader åt att fokusera på monteringen av verket. Erik stod för den konstnärliga gestaltningen av monteringen, processen då de enskilda broderierna går från att vara separata enheter till att ingå i den stora helheten. Nu är de sammanfogade till ett gemensamtverk som premiärvisas på Vänermuseet i Lidköping i september och sedan kommer resa runt i landet. 

 

I augusti månads nyhetsbrev beskriver Erik processen när alla broderierna gick från drygt 600 lösa delar till ett stort gemensamt verk. 

 


<<Tillbaka till Djur & odjur


 


Senast uppdaterad: 2021-02-16 17:03