Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyhetsbrev Djur & odjur

broderimaterial och kuvert

Under tretton veckor skickade vi ut ett nyhetsbrev i veckan till dem som är med i projektet Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd. Det handlade om trådar, stygn, djur, odjur, slöjdföreningar, personerna som broderar och mycket mer. Efter det 13:e nyhetsbrevet skickar vi ut nyhetsbrev ungefär en gång i månaden för att informera om det gemensamma verket som vi gjort tillsammans. På denna sidan fyller vi på med länkar till veckobreven allt eftersom vi skickar ut dem.

Nyhetsbrev i december - Utställningen till Ljusdal

Heja er, ni är fantastiska! Efter en lite mindre aktiv höst sprudlar det av slöjdglädje i Facebookgruppen igen. Så många roliga idéer under hashtagen #kuljul! Nu är det december och som ett avslut på året med Djur&odjur vill vi bjuda in till ett sista elvakaffe på Zoom, ett elvakaffe som doftar pepparkakor och glögg! Dessutom är det dags för utställningens tredje stopp. Ännu en ort på L tar emot våra Djur & odjur, nämligen Ljusdal och i det här nyhetsbrevet kommer vi därför ägna lite extra tid åt Gävleborg!

Läs decembers nyhetsbrev här

Om Delsbosöm  Om Järvsösöm Om slarvsöm

Nyhetsbrev i November - #kuljul

Äntligen - ett nytt nyhetsbrev! Vi har haft en sommar och en tidigt höst där vi faktiskt kunnat ses och slöjda lite tillsammans, om än utomhus. Men nu är vi här igen; vinter, avstånd och karantän. Här presenteras vinnarna i de två senaste utmaningarna. Vi kommer också att kort berätta om utställningens nästa stopp och framförallt inspirera till #kuljul - en ny utmaning som vi hoppas du vill vara med på!

Läs novembers nyhetsbrev här

Nyhetsbrev i september - rapport från Vänermuseet och information om nästa stopp Norrbotten

Nu är det snart dags för ett nytt nyhetsbrev! Nu har utställningen snart visats färdigt på Vänermuseet i Lidköping och ska ge sig av vidare till Norrbotten! 

Läs septembers nyhetsbrev här

Nyhetsbrev i augusti - inför vernissagen på Vänermuseet

Äntligen ett nytt nyhetsbrev! Den 1/9 kl 17.30 är det dags för vernissage. Då öppnas portarna för Djur&odjur på Vänermuseet! Tyvärr håller ju fortfarande coronan sitt grepp om oss och vi måste förhålla oss till de rekommendationer som finns. Det betyder att vi i första hand rekommenderar att du följer vernissagen via Vänermuseets Facebook och bokar in ett besök på museet för att se utställningen någon annan dag under utställningsperioden. Sara och Kristina kommer också att lägga upp film och ljudklipp från utställningen under tisdagseftermiddagen och dem hittar du i vår Facebookgrupp och på vår hemsida.

I detta nyhetsbrevet blir det mycket fokus på just utställningen men lite av våra återkommande delar finns också med!

Läs augustis nyhetsbrev här

Trettonde nyhetsbrevet - Sista veckobrevet

Det trettonde veckobrevet eller kanske är det det första av de kommande månadsbreven? I förra veckan passerade vi deadline, sista inlämningsdag för broderierna! Och som det har broderats! Vissa dagar kom det laddats upp över 10 nya broderier per dag i Facebookgruppen. Av de 850 lappar vi skickade ut i projektets början har vi fått tillbaka över 550 små fantastiska broderier och då vet vi att några till försenade är på väg in. Nästa vecka lämnas de över till textilkonstnär Erik Torstensson som ska få bekanta sig med dem och tänka ut hur de ska sammanfogas inför "Syfestivalen på Nääs" i augusti!

Läs det trettonde nyhetsbrevet här >>

Tolfte nyhetsbrevet - Slutspurt

Då så var vi klara med första momentet - det vill säga själva lapparna är fyllda med djur och odjur och antingen på väg till oss med posten eller redan framme hos kompisarna i lådorna i Skövde. 

Den här gången blir det nästan "bara" de fantastiska utflyktsmålen som kommit in via Facebook, men en utmaning och något stygn och ett djur/odjur hinner vi också med.

Läs det tolfte nyhetsbrevet här >>

Elfte nyhetsbrevet - dags att skicka in!

Nästa tisdag, när nästa veckobrev ska postas hoppas jag att ni alla har sickat iväg era brev så här kommer det lite pepp för er som inte är färdiga. Och lite tips på vad du som redan är färdig kan hitta på att göra. Veckans intervju är med Mari-Louise Franzén som har ärvt ett forskningsarbete om Albert Pärlstickare. Självklart blir därför pärlbroderi veckans stygnutmaning, eller snarare bling i största allmänhet!

Läs det elfte nyhetsbrevet här >>

Tionden nyhetsbrevet - Mot nya mål!

Den här veckan blir det lite allt möjligt i det här veckobrevet. Du som inte redan har kommit igång ska få lite hjälp med det. Du som redan är klar och behöver något annat att göra ska få en härlig utmaning. Vi har pratat med textilkonstnären Henriette Ousbäck och vi har fått minst ett nytt gympapass att ta tag i. Dessutom har vi kollat upp vad hemslöjdsbutikerna har för favoritbroderi och så ska vi börja att blicka frammåt!

Läs det tionde nyhetsbrevet här >>


Nionde nyhetsbrevet - Mästare och utbildning

Alltså! Fattar ni att det redan har gått 9 veckor, vi började ju nyss!!! För vissa av oss börjar det bli dags att lägga in en högre växel där för introducerar vi nu Hejjarklacken på Facebook!

I det här projektet deltar en salig blandning av nybörjare och proffs, gamla och unga. Kanske har du fått blodad tand och vill lära dig mer om broderi? Eller är det först nu du har upptäckt hur bra du är på att stötta andra i sina broderier och är redo att bli cirkelledare i det lokala studieförbundet? Vi pratar med Anna-Karin Jobs Arnberg som har mästarbrev i broderi och kollar in utbudet av kurser och utbildningar.

Läs det nionde nyhetsbrevet här >>

Åttonde nyhetsbrevet - Broderi och politik

Låt oss prata broderi och politik! Vilka kopplingar finns det? Vilka använder broderi för att lyfta fram sitt budskap? Broderade fanor i arbetarrörelsen. Arga korsstygnsbroderier som pekar finger åt allt och alla. Textilkonstnärer som berättar en historia om missförhållanden och rättigheter. Är broderi förslösad kvinnokraft eller finns det en rädsla för att kvinnokraft ska få ta plats?

Den här veckan har vi dykt ner lite här och där och plockat ihop olika trådar om politiskt broderi!

Läs det åttonde nyhetsbrevet här >>

Sjunde nyhetsbrevet - lets tvist again!

Lets tvist again, like we did last summer! Så låter ju den gamla slagdängan. Vi skulle vilja hävda Lets tvist again, like we did last århundrade!

Detta veckobrevet blir lite annorlunda. Vi ska nämligen bara och enbart frossa i tvistsömmens underbara vara och icke vara. Vi inventerar Digitalt museum, spanar runt på Facebook och gör ett djupdyk i en skånsk tygkammare.

Läs det sjunde nyhetsbrevet här >>

Sjätte veckobrevet - Pausgympa!

Det sjätte veckobrevet är här och nu gäller det att vi inte sitter och stelnar till. Den här veckan har vi samlat tips på bra pausgympaövnignar. Vi har också pratat med brodösen Emma Ihl och med Britten Dahné som försöker få liv i Hemslöjden på Gotland igen.

Läs sjätte veckobrevet här >>

Femte veckobrevet - Böcker!

Femte veckobrevet och den här gången handlar det om böcker. Böcker om broderi, djur, odjur, facklitteratur, bilderböcker och skönlitteratur. Som ni vet är Djur & odjur ett samarbete mellan Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland och Hemslöjdsföreningarna. Hemslöjdsföreningarna har ju ett alldeles eget bokförlag. Lite längre ner berättar Ulrika Rapp som arbetar på Hemslöjdens förlag mer om det. I torsdags släpptes nämligen teknikäftena Ändra och Brodera retro. Carina Olsson som har skrivit den senare möter vi i veckans intervju.

Läs femte veckobrevet här >>

Fjärde veckobrevet - digitalt elvakaffe och konstnärlig gestaltning

Nu kan vi berätta vem som ska ta sig an arbetet med att forma alla lapparna till ett gemensamt verk. Textilkonstnären Erik Torstensson (som har gjort bilden nedanför) berättar om hur han tänker kring uppdraget och Djur & odjur. Lena Strömberg berättar om Handlaget i Östersund som möts digitalt nu i Coronatider. Snart ska vi alla (som vill) träffas via skärmen och du får en ny utmaning genom veckans stygn!

Läs veckobrev 4 här >>

Tredje veckobrevet - broderi i kristid

Kan ni tänka er? När anmälan stängde den 14/4 var det över 850 personer anmälda till projektet och ni representerar tillsammans över 90 olika slöjdföreningar och grupper. När vi drog igång projektet hoppades vi på 100, men trodde på 10. Vilken kraft det som finns i hemslöjdsvärlden!

Nu hjälps vi alla åt att peppa varandra så att alla känner fortsatt inspiration till broderiet. Nedan syns den första skörden brev till vårt kontor i Skövde. Här kommer ett rykande färskt veckobrev som har temat broderi i kristid. Vi tänkte att vi river av det temat såhär tidigt i processen, så kan vi ägna oss åt annat i kommande veckobrev. Häng med!

Läs veckobrev 3 här >>

Andra veckobrevet med broderifilm och digitalt museum

Då var det dags för det andra veckobrevet! Den här gången blir det lite film, några godbitar från digitalt museum, boktips och mycket mera. På Regionens hus i Skövde har vi fått bannor för att vi får för mycket post för våran lilla postbox. I posthanteringen har de nu fått skapa en särskild låda för alla broderier som droppar in. Men ni som redan är klara och har skickat in, visst hänger ni med oss ett tag till?

Läs veckobrev 2 här >>

Första veckobrevet, Nu sätter vi igång!


Här kommer det första veckobrevet till dig som är med i vår broderade karantänslöjdsutmaning Djur & odjur. Vi är nu uppe i 720 anmälda och man kan fortsätta att anmäla sig fram till midnatt. Vissa av er har redan broderat klart, men vet ni vad, låt det gärna ligga till sig lite... Självklart ska ni inte överarbeta men en av tankarna är ju att ni ska ha att göra, så ha inte för bråttom! Längre ner kan ni läsa en intervju med textilkonstnär Jennie McMillen och ett av hennes tips är att man ska låta broderiet ta tid!

Läs veckorbrev 1 här >>

 

Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd

Vi har en Facebookgrupp för Djur & odjur där alla som är intresserade är välkomna att gå med. Där delas arbeten under arbetets gång och deltagarna tipsar och inspirarera varandra på olika sätt. 

Gå med i Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd

 

<< Tillbaka till Djur & odjur

Senast uppdaterad: 2021-08-19 11:20