Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Äventyr i slöjd och folkmusik

Flöjter och verktyg

Under hösten 2020 sjösattes en rad aktiviteter inom slöjd och folkmusik, och inte minst i gränslandet dem emellan.

Under 2020 skapade Förvaltningen för kulturutveckling en ny musiknod i Dalsland där starten är ett folkmusikresidens. Den grundläggande tanken var att titta på möjligheterna för en mötesplats för folkliga uttryck i Dalsland.

Folkmusikresidenset fick snabbt sällskap av ett slöjdresidens, där temat för slöjdaren är "ljud" och där deltagarna från båda residens uppmuntras till möten och samverkan. 

Satsningen presenteras av hemslöjdskonsulenter och producenter på Förvaltningen för kulturutveckling, och präglas av visionen om att möta behoven hos det professionella kulturlivet så väl som ambitionen att nå ut till en bred publik. Detta ingick i projektet:

Folkmusikresidens och slöjdresidens sida vid sida
I samarbete med Not Quite genomförde konsulenterna under hösten 2020 två residens i Åmåls kommun: ett för folkmusiker och ett för en slöjdkonstnär. Residensperioden följdes av en turné i Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud, med ett scenframträdande för barn på fritids/ i skolan på dagarna och öppna konserter på kvällarna. I Ed var evenemanget en del av kommunens kulturvecka.

Tjoflöjt i Nössemark
– en folkmusikfestival i miniatyr om folkliga flöjter

Endagsfestival kring folkliga träflöjter lokalt och globalt med konserter, berättande, workshops och danskväll. Dagen skedde under Dals-Eds kulturvecka den 19 september, och arrangerades av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Dals-Eds kommun, Nössemarks hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan Väst och Mötesplats Steneby.

Slöjda en spilåpipa
Kursen ”Slöjda en spilåpipa” med instrumentmakaren Stefan Ekedahl 20-22 september fick tyvärr ställa in.

Elever och lärare från kulturskolan fick folkmusikbesök
Under hösten kom folkmusikerna Jenny Gustafsson och Anders Ådin att besöka "Dalslandsorkestern plus". Orkestern består av elever och lärare från Dalslands kulturskolor. 

Samarbetspartner i vår musiknod i Dalsland var: Not Quite, Dals-Eds kommun, Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Nössemarks hembygdsförening, Folkmusik i Väst,  Mötesplats Steneby, Studieförbundet Vuxenskolan VGR, Studieförbundet Vuxenskolan Väst samt Sensus Bengtsfors. Vi söker kontinuerligt fler samarbetspartners för att kunna arbeta ännu mer genreöverskridande, kunna presentera en bredd av uttryck och skapa fler ungdomsprojekt. 
 

Läs mer om Förvaltningen för kulturutvecklings arbete med musiknoder


Senast uppdaterad: 2022-09-14 16:40