Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dag 1: 14 april 2015

Under april 2015 vandrade Jessica Randén från Lödöse museum den franska leden till Santiago de Compostela - en av världens viktigaste vallfartsorter. Här kan du följa hennes resa.

Vid jultid 2014 fick jag idén att resa till Spanien och gå sista etappen av ”Den franska leden” till Santiago de Compostela. Anledningen var att det under hösten upptäckts att jag hade ett förstadium till bröstcancer vilket innebar operation och besked om strålbehandling. Jag planerade att efter strålbehandlingen göra vandringen för att ”komma tillbaka” och att lämna det svåra bakom mig. En väninna ville följa med vilket jag var tacksam för.

På morgonen tisdagen den 14 april, tre och en halv vecka efter strålbehandlingen slutat, tog vi tåget från Göteborg till Köpenhamn och flög därifrån till Madrid och bytte flyg till Santiago de Compostela.

Jag blev glad när vi gick ner för landning då jag såg det sagolika landskapet under mig med frodig grönska, kullar, små skogsdungar, små odlingar, åkrar och ängar.

El Camino - den mest populära leden

El Camino (Den franska leden) är den mest populära av alla leder till Santiago de Compostela. De flesta pilgrimer påbörjar sin vandring i St Jean Pied de Port på den franska sidan av Pyrenéerna och avslutar den 78 mil senare i Santiago de Compostela. Leden sköts om av den spanska regeringen och många av de regioner som den passerar igenom. 1987 utnämndes den till Europas första kulturella vandringsled av Unesco och Europarådet, och står också på världsarvslistan sedan 1993. Därför rustas också leden av EU-pengar. Utmed leden finns blå skyltar med gula musslor och målade gula pilar som visar riktningen.

Vandringen är i genomsnitt medelsvår med upp till 8 timmars vandring per dag och varierar från stigar till byvägar och mindre trafikerade vägar. Vi vandrade 117 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Senast uppdaterad: 2021-08-13 16:18