Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dag 5: 18 april 2015 - Arzúa – Rúa, 19 km.

"Kombinationen att motionera och äta i massor känns fantastisk. Man lärde känna sin kropps begränsningar, men också vilken kapacitet den besitter med mycket och rätt bränsle."

Vi lämnade Arzùa på morgonen i duggregn. Det regnade 3 av 7 dagar men det gjorde inget alls. Bara skönt och friskt. Det var i genomsnitt 15 grader och det är en bra tid att vandra i slutet av april för det är inte många pilgrimer ännu och naturen är grön och vacker. Denna dagen passerade vi också flera byar.

Förr i tiden tvättade sig pilgrimerna i floden i byn Lavacolla för att vara rena till de kom till aposteln Jakobs by. 

Pilgrimsvandring på recept?

Kombinationen att motionera och äta i massor känns fantastisk. Man lärde känna sin kropps begränsningar, men också vilken kapacitet den besitter med mycket och rätt bränsle. Jag tänker att i många fall när människor mår dåligt till kropp och själ, till exempel depression, livskriser, utmattning, svag muskulatur mm så kunde vandring skrivas ut på recept. Säkert en effektivare metod många gånger än psykolog och antidepressiva medel.

När vi äntligen kom fram till byn Rua efter 19 kilometer ringde vi efter en taxi till vårt hotell. Det visade sig att vårt ”hotell” var ett gammalt stenhus från 1700-talet som gåt i arv i flera generationer och nu var det en familj som drev det. Så det var dottern som kom och hämtade oss i sin bil. Vi var de enda gästerna och fick ett underbart rum med egen balkong och trappa ner till innergården där det växte vackra blommor. Mamman i huset lagade trerätters middag till oss på kvällen, pumpasoppa, kyckling i katrinplommonsås (höna från grannen på andra sidan vägen) och till efterrätt: päron i vinsås.

Senast uppdaterad: 2022-01-05 11:09