Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Anna Lundberg – självlärd ritare

Anna Lundberg och hennes familj. Anna står längst till höger i bakre raden.

Redan som 17-åring fick Anna Lundberg anställning som ritare vid Forsviks mekaniska verkstad – trots att hon inte hade någon utbildning!

Anna föddes 1869. Hennes far arbetade som ingenjör vid Forsviks Bruk AB och Anna drömde om att studera vid Kungliga Tekniska Högskolan. Högre teknisk utbildning ansågs dock inte lämpligt eller meningsfullt för en ung kvinna och hennes far sa bestämt nej. Enligt historien lär han sa sagt att om hon ville till Stockholm och studera fick hon minsann gå dit.

Trots brist på utbildning fick Anna jobb som ritare vid Forsviks mekaniska verkstad redan som 17-åring. Hon jobbade i några år med att framställa ritningar och var mycket skicklig trots att hon var självlärd.

Gifte sig och slutade jobba

Det var på jobbet Anna träffade sin blivande make men fadern tyckte inte att den unge ingenjör hon ville ha var god nog åt hans dotter. Anna slutade sitt arbete i Forsvik och började i stället jobba för Bruzaholms bruk och Sala silvergruva, men kärleken överlevde avståndet och 1896 gifte sig Anna med Gustaf Lindström. I samband med äktenskapet slutade Anna sitt arbete och flyttade med sin fästman till Gävle. En kvinna i hennes ställning förväntades ha sin plats i hemmet som god husmor och maka.

Ritade för brödfödan

Anna och Gustaf fick tre barn. Familjen hade det tidvis tufft ekonomiskt och Anna började göra ritarbeten igen för att de skulle klara försörjningen. Hon var fast besluten att hennes egna barn skulle få möjlighet till utbildning och lyckades också, genom hårt arbete, ge dem det. Hennes dotter tog lärarexamen och båda sönerna utbildade sig till ingenjörer vid Kungliga Tekniska Högskolan. 

Kvinnornas berättelser

Berättelsen om Anna och några av hennes ritningar kan idag ses i utställningen Kvinnornas berättelser på Forsviks bruk.

Information om bilden

Bilden, tillfälle: Oscar Lundberg fyllde 80 år 1919 omgiven av några av sina barn.

Från vänster bakre raden: dottern Laura Lundberg, fotograf i Flen, sonen Hugo Lundberg och hans fru Gerda, Sonen Axel Lundberg och dottern Anna är den kvinna som står längst upp till höger i bild iklädd svart spetsklänning.

Främre raden: dottern Ida, också fotograf i Flen, en för oss okänd flicka, sedan Oscar Lundberg själv och Annas dotter Greta (Margareta). I den illustrerande bilden är Anna kvinnan som står högst upp till höger.

Stort tack till Anne-Marie Sundblad, barnbarn till Anna Lundberg!


Senast uppdaterad: 2020-10-06 15:35