Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Måsägg, mässhakar och smörjehorn - om påsken i Västra Götaland

Påskbrasan är bara ett exempel på en tradition som startat i Västsverige. Här kan du läsa mer om historia och hantverk med anknytning till den stundande högtiden - allt från mässhakar till magisk flygsalva!

Göken, äggen och samlingen

Ko-kooo! Från slutet av april fram till midsommar kan man höra göken ropa sitt karakteristiska läte. Men hur mycket känner du till om gökens ägg och äggläggningmetoder? Vet du till exempel vad en gökäggsmorf är? Göteborgs naturhistoriska museum har en stor samling av just gökägg, vi dök ner i den och pratade lite med biologen Magnus Gerlang.

Färga ägg med det du har i skåpet

Har du blåbärssoppa hemma? Eller kanske gurkmeja och lökskal? Då kan du få fina, naturliga färger på påskäggen, tipsar förvaltningens hemslöjdskonsulenter.

En massa mässhakar!

Påsken är kristendomens mest centrala högtid – vad passar då bättre att uppmärksamma, än en av de bortåt femhundra mässhakar som genom åren passerat SVK:s textilkonserveringsateljéer?


Senast uppdaterad: 2023-04-05 13:49