Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att väga sitt hjärta mot en fjäder

Anubis på Vänersborgs museum.
Anubis på Vänersborgs museum.
Fotograf: Mattias Pettersson /Västarvet

Det finns gott om mytiska berättelser och okända historier i museernas samlingar. På Vänersborgs museum finns till exempel en figurin av väktaren Anubis i det Egyptiska kabinettet.

Det finns mycket dolt under ytan - både bildligt och bokstavligt - när man jobbar med natur- och kulturarv. Som okända historier och dolda berättelser, mystiska föremål i museernas samlingar och saker som man inte lägger märke till vid första anblicken.

Som den här – en figurin av guden Anubis som finns i det egyptiska kabinettet på Vänersborgs museum. Anubis var en central gudom i det forna Egypten. Han ansågs vara gravområdets väktare och balsameringskonstens särskilda gud.

Är ditt hjärta tyngre än sanningens fjäder?

En tung uppgift som Anubis utövade var att väga den avlidnes hjärta, då den döde vid porten till dödsriket skulle dömas för sina jordiska gärningar. Den dödes hjärta placerades i en vågskål och vägdes mot en fjäder - sanningens fjäder. Var hjärtat lättare fick den avlidne fortsätta vidare med Anubis till dödsriket.

Denna träskulptur av Anubis har sannolikt krönt en låda för de fyra kanoperna – fyra urnor där den dödes inälvor förvarades efter att kroppen balsamerats.

Skulpturen på Vänersborgs museum uppges komma från Thebe och donerades till museets grundare Johan Adolf Andersohn år 1886.


Senast uppdaterad: 2020-11-12 13:16