Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hade männen svans på bronsåldern?

Hällristning från Fossum i Tanums världsarv som föreställer tre krigare (utan svans).

Det finns en märklig linje på vissa hällristningar som föreställer män. Kan det verkligen vara en svans? Eller är det kanske ett kvastskaft? Nja, sanningen är mer krigisk än så.

Många av människorna på hällristningarna är försedda med en erigerad penis. Att de är just detta det rör sig om verkar de flesta av våra besökare på Vitlycke museum kunna sluta sig till på egen hand, även om det då och då kommer en fråga om vad ”det där” egentligen är. Den linje som sticker ut bakåt på en del av hällristningsmänniskorna ställer däremot till större problem för våra besökare och frammanar ofta frågan: Hade männen svans på bronsåldern?

Kvast, svans eller svärd?

Frågan är ju naturligtvis inte helt allvarligt menad då vi ju alla inser att tidsavståndet mellan oss och bronsåldern är allt för kort för att vi skulle kunna evolutionärt tappa våran svans. Om vi breddar perspektivet utanför den mänskliga evolutionen kan vi se att inte heller våra närmaste släktingar, schimpanser, gorillor och orangutanger har någon svans. Det gör att vi med säkerhet kan säga att vår gren av det evolutionära stamträdet tappade svansen långt innan bronsåldern.

Om det nu inte är en svans det rör sig om vad är det för något? Ett vanligt förslag från våra barngrupper är att det skulle kunna vara ett kvastskaft. Den här tolkningen blev vanlig i samband med att Harry Potter blev ett fenomen. Berättelser om quidditch var förmodligen inte en del av bronsålderns mytologi och därmed faller kvastskaftstolkningen.

Det som det i själva verket rör sig om är en svärdsskida som hänger vid mannens höft. Det är vanligt attribut som männen på hällristningarna försetts med. Intressant i sammanhanget är att väldigt många av männen på hällristningarna har någon form av vapen i händerna: yxor, spjut, pilbågar och klubbor, väldigt sällan ser vi svärd dragna.

Kanske är det så att svärdet är avbildat helt enkelt för att berätta för oss vem personen som är avbildad är i bronsålderssamhället? Ett svärd innehåller en stor mängd brons och var därmed långt ifrån var mans egendom. Svärdet berättar därmed för oss att personen vi tittar på tillhörde toppen av bronsålderssamhället.

 


Senast uppdaterad: 2021-07-19 11:57