Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lödösekvinnan tog arvet och drog

Gammaldags brev.

Tala Priswalk hette en gatusmart kvinna i Lödöse på 1300-talet. När den rika brodern dog plockade hon på sig hans pengar och stack. Kvar i Lödöse fanns de rättmätiga arvingarna, Talas tre brorssöner.

Tala var gift med hantverkaren Rodger Remslagare fram till 1360, då han avled. Ytterligare en tragedi inträffade när hennes rike bror Hinrik Priswalk insjuknade och dog.

Vid dödsbädden hade Tala sagt att hon hade alla Hinriks tillgångar i guldmynt, engelska shillingar och svenska penningar. Hon hade också lovat att förmögenheten skulle tillfalla Hinriks söner. Detta har Lödöse-borgarna Radeke Kil och Johan Skräddare, som var närvarande vid tillfället, bekräftat genom vittnesmål.

En tung säck med pengar

Men så blev det inte riktigt. Tala hade visserligen överlämnat en liten del av förmögenheten till sönerna, resten tog hon med sig till Stralsund. Hon hade låtsas om att hon skulle komma tillbaka till Lödöse senare för att lämna över pengarna. Detta berättade en kvinna som hette Ulvhild. Tala hade tydligen lämnat en tung säck som antogs innehålla pengar, och bett henne eftersända den till Stralsund.

Andra vittnen har berättat att Hinrik Priswalk testamenterat en silverbägare till Tala med förbehållet att hon inte fick göra sig av med, eftersom den skulle gå vidare till sönerna efter hennes död.

Brorssönerna Peter, Herman och Tideman ville givetvis ha tillbaka sin fars arv och skrev ett brev till rådet i Stralsund där de begärde att den tjuvaktiga fastern skulle skickas tillbaka till Lödöse.

Hur gick det då för Tala? Det vet vi tyvärr inte, eftersom spåren efter henne slutar där.


Senast uppdaterad: 2021-07-20 09:32