Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Jacobsmusslan från Santiago de Compostela

I Lödöse har man hittat en så kallad Jacobsmussla från Santiago de Compostela i Spanien, daterad till 1100-talet. Borrhålen i musslan gjordes för att kunna sy fast det på klädedräkten. Aposteln Jakob, Johannes bror dog som martyr i Jerusalem år 42 e.Kr. Han blev pilgrimernas skyddshelgon och graven blev snart ett av Europas viktigaste vallfartsmål. Jacob avbildas ofta med sitt eget pilgrimsmärke, musslan.

 Man har hittat 11 pilgrimsmärken i det medeltida Lödöse. Med pilgrimsrörelsen blev Norden en del av den Europeiska gemenskapen. Miljoner människor var ständigt på väg och man har beräknat att åren 1150-1450 deltog mellan 20 och 50 procent av Europas vuxna befolkning i pilgrimsvandringar. Vandringarna gick till heliga platser där det fanns reliker eller andra heliga föremål. Ibland vandrade man för att sona ett brott, men oftast för att få bot mot någon sjukdom. Även de som hjälpte en pilgrim genom att ge mat eller husrum utförde en god handling.

Vad är ett pilgrimsmärke?

En pilgrim kändes igen på sin klädsel; sin hatt, stav och väska. De stora vallfartsmålen var Jerusalem och den heliga gravens kyrka, aposteln Petrus grav i Rom, aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela, Vadstena och Olof den Heliges grav i Nidaros. På vallfartsorten köpte man sitt pilgrimsmärke. Med märket fick man ibland vidröra reliken och märket fick en magisk och helande kraft. Pilgrimsmärket var också ett bevis på att man genomfört sin vandring.

En person som reste ut från Lödöse var lagman Birger Persson 1321. Hans dotter Birgitta Birgersdotter (Heliga Birgitta) och hennes make Ulf Gudmarsson passerade över Lödöse när de var på hemväg från Santiago de Compostela.

Sök i våra samlingar

Här kan du söka bland hundratusentals fotografier och föremål ur museernas samlingar och göra historiska nedslag. Klicka här för att söka i våra digitala samlingar.


Senast uppdaterad: 2020-10-06 15:35