Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Medeltida samlingar

gamlsa spelpjäser på bord

Här kan du läsa ingående om alla de olika samlingar som finns på Lödöse museum.

I samlingarna finns ungefär 500 000 föremål och 5000 foton. Samlingarna består av medeltida föremål från platsen Lödöse, arkeologiska föremål från området kring Lödöse och kulturhistoriska föremål från Lödöse/Götaälvdalen.

Merparten av de medeltida arkeologiska föremålen ingår i en långtidsdeposition, från Statens Historiska museum till Lödöse museum men överförs allt eftersom i Västra Götalandsregionens ägo. De kulturhistoriska samlingarna kommer från Lödösetrakten och från en hembygdsförening.

Många av de medeltida föremål som funnits i marken har också rönt stor uppmärksamhet i Sverige, men också internationellt. Inte minst mynten och myntningshistorien, den rika förekomsten av pilgrimsmärken, glastillverkningen och den keramiska verksamheten. I föremålssamlingen finns medeltida textilier och läder, hornföremål, medeltida mynt, föremål med runinskrifter, medeltida tegel, medeltida keramik och vapen för att nämna några av de medeltida föremålskategorierna.

Individer från arkeologiska utgrävningar

I Lödöse museums samlingar finns det idag ett drygt hundratal individer från arkeologiska utgrävningar i den medeltida staden. Ett stort antal gravar har påträffats vid utgrävning och andra schaktningar i Lödöse, huvudsakligen kring klostret (Mariakyrkan) och kyrkorna Sankt Peder och Sankt Olof. Flertalet av gravarna har varit omgrävda och innehållit rester av flera skelett. I de relativt orörda gravarna har endast få kistor kunnat konstateras, huvudsakligen under kyrkgolven. De flesta döda har tydligen jordats endast i svepning. Mycket god, men ännu ej publicerad dokumentation föreligger, såsom ritningar, fotografier, stratigrafiska beskrivningar och väldokumenterade fyndkontexter. De flesta skelett kan sannolikt dateras till 1100–1200 talen.


Senast uppdaterad: 2021-02-01 13:39