Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Garnisonskyrkogården i Göteborg

Två bilder. Till vänster en trave mynt som sitter ihop i en klump. Till höger ses mynten efter konservering, packade i något svart material ett och ett.

När det skulle byggas nya kontorshus invid polishuset i centrala Göteborg genomförde arkeologer från UV Väst en arkeologisk undersökning av Garnisonskyrkogården i Göteborg.

Hela 140 gravar undersöktes och personliga tillhörigheter som då togs tillvara lämnades in för konservering och analys. Nu har ett trettiotal fynd från Garnisonskyrkogården blivit konserverade.

Bland föremålen från gravarna kan nämnas ett par örhängen i silver, pärlor i glas, dräktknappar i olika material, spännen samt ett stort antal koppar- och silvermynt. Mynten täcker tillsammans en period på 75 år och dateras mellan 1664-1739.

Ett kisthandtag i järn på ett vackert ornerat kistbeslag har blivit fragmentariskt bevarat. Färganalys har visat att en kista från en barngrav var bemålat med ett vackert orange-rött pigment, Cinnober.

Fiberanalyser visar bland annat att ett av de gravlagda barnen hade på sig en pälsmössa, möjligen gjort av säl.

En annan individ bar ett blått eller blå-grönt ullplagg prydd med stora knappar av koppar.


Senast uppdaterad: 2021-02-10 14:56