Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ny digital röntgen på SVK!

En kvinna sitter i ett mörkt rum framför två datorskärmar. På skärmarna syns röntgenbilder. Kvinnans tröja har texten "Konservator" tryckt på ryggen.

SVK installerade 2016 en digital röntgenutrustning för att enklare kunna utföra analyser av god kvalité. I och med detta slutade vi även helt med att använda engångsfilmer och de hälso- och miljöskadliga kemikalier som bildframkallningsprocesserna tidigare krävt.

Röntgenanalysen bygger på samma grundprinciper som tidigare, men den nya filmen avläses i en scanner som gör informationen digitalt tillgänglig, bearbetningsbar och lagringsbar. En stor fördel med detta är att vi nu, mycket snabbt, kan skicka bra bilder i JPEG eller TIFF format till våra kunder.

Detaljrikedomen i bilderna från det nya röntgensystemet är fantastisk och eftersom bilden är digital kan man dessutom enkelt mäta föremål, zooma in för att se detaljer, skriva noteringar i bilden och justera bildkvalitet med mera. Genom att använda olika filter förbättras även analysen av kompositföremål, vilka tidigare varit svåra att röntga då materialslag har olika densitet och därmed släpper igenom olika mängd strålning.

Dockan på bilden är ett exempel på ett kompositföremål som består av textil, porslin, metall, hår och läder. Detaljer kan utläsas från samtliga materialslag i en och samma bild. Sprickorna i läderskorna, stämpeln i porslinet vid dockans hals, tyget i klänningen och smycket i den tunna mössan.

På SVK utförs röntgenanalyser oftast på arkeologiska föremål, men vi hoppas nu kunna utöka vårt användningsområde och utföra fler analyser på till exempel måleri, möbler, skulptur och recent metall.

Vill du veta mer om vår digitalröntgen?

Kontakta inger.nystrom@vgregion.se , 010-441 43 33 eller ebba.phillips@vgregion.se010-441 43 36


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:32