Omkonservering av Gunboat Philadelphia

Våren 2019 tillfrågades SVK om att medverka som en av sju externa konsulter inför ett omfattande omkonserveringsprojekt vid Smithsonian Institution i Washington.
Den amerikanska revolutionen
Det är kanonfartyget Philadelphia, som finns utställt på National Museum of American History, som är i behov av vård. Philadelphia bärgades 1935 och anses som ett kulturhistoriskt mycket värdefullt objekt. Den representerar ett krigsfartyg ur den lilla amerikanska flotta som försvarade lake Champlain mot britterna 1776. Den amerikanska flottan förlorade, men slaget vid Valcour Island anses ändå ha haft stor betydelse för utgången av den amerikanska revolutionen.
Varierande konserveringsmetoder
Fartyget har, liksom många andra äldre marina fynd, genomlevt många påfrestningar även efter bärgningen. Omsorgen och intresset för fartyget har alltid funnits, men tyvärr hade man inte samma kunskaper om klimatpåverkan och konserveringsmetoder för 60 år sedan som man har idag. Fartyget är bland annat behandlat med flytande nylon, vilket gett en krackelerad och extremt skör yta som är svår att rädda.
Smithsonian Institution har fram till idag främst utfört preventiv konservering i form av en kontinuerlig och lättare rengöring. Nu står de inför en omfattande renovering av museilokalerna och kommer då passa på att ta ett helhetsgrepp när det gäller kanonbåtens välbefinnande och framställning i museet.
Ordnad brainstorming
Under tre dagar i början av maj 2019 hölls det första rådsmötet, en form av ordnad brainstorming där alla idéer slutligen samlades ihop och sorterades till en åtgärdsplan. Fartyget undersöktes visuellt. Till grund för diskussionerna och besluten fanns även en förstudierapport på 530 sidor som varje deltagare skulle läsa igenom noggrant innan mötet. Diskussionerna gällde framför allt vilka steg som bör tas för att kunna bedöma fartygets kondition och behov, för att så småningom kunna genomföra bästa tänkbara omkonservering.
Studio Västsvensk Konservering och Västarvet representerades av konservator Ebba Phillips, som även framöver kommer vara med i projektets referensgrupp.