Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sundsvallgraven

I en kartong ligger små tygrester som blivit brunfärgade förpackade i varsina fack. Det tycks vara olika textilier. Längst ned till höger syns en vit lapp med texten F 26_3.

Referensprojekt. Vid en arkeologisk undersökning av innergården i Sundsvalls stadshus hittades flera gravar. En av dessa var särskilt intressant då den döda kvinnan, för cirka 300 hundra år sedan, begravts med mycket omtanke och rikedom.

Vackra textilier

I graven hittades rester av flera olika sidentextilier, alla mönstervävda i komplicerade vävtekniker och flera med invävda silvertrådar. På huvudet bar kvinnan dels ett brett sidenband med silvertråd, dels en mönstervävd slöja. Allt hölls på plats av en dekorativ krona i koppar eller mässing, möjligen har denna också varit försilvrad. Hennes skinnhandskar var broderade med silvertråd och hon var troligen svept i två olika, mycket vackra, sidenbrokader.

Konserveringen

På konserveringen försökte man rensa dessa fynd från jord och smuts, veckla ut de fragment som var möjliga att hantera och konsolidera de som behövde stärkas innan de kunde torkas. De delar av utsmyckningen som fortfarande fanns kvar på kraniet lämnades in situ och stabiliserades för att orsaka minsta möjliga skada på fynden. Mycket arbete lades på att försöka identifiera både material och teknik.


Senast uppdaterad: 2021-02-10 14:57