Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Den tvestjärtade jungfrun från Rörstrand

En stor bit blåturkos stengods ligger på ett bord. Med ett litet verktyg arbetar en person med något på stengodsbiten. Bara händerna syyns. Framför stengodsbiten ligger fler verktyg på bordet.

Den beresta och vackra tvestjärtade sjöjungfrun från Rörstrand står i centrum av en fontän flankerad av vattensprutande fiskar. Den vackra medelhavsgröna fontänen i stengods har restaurerats och fått ett nytt liv på SVK

Fontänen är skulpterad av Rörstrands då konstnärlige ledare Gunnar Nylund inför utställningen Rörstrand genom tre århundraden på Nationalmuseum i Stockholm 1943. Där fick hon hjälpa till att fylla de evakuerade lokalerna medan världskriget rasade utanför.

Detalj av sjöjungfrun efter konservering.
Detalj av sjöjungfrun efter konservering.

Hon har haft många anhalter och upplevelser. Från att ha prytt varuhuset NK i Stockholm, har fontänen varit monterad i en vinterträdgård till Grand Central-hotellet i Gävle fram tills att en brand härjade hotellet på 60-talet. 

Majsfarm i Iowa

Efter branden monterades fontänen ner och såldes 1972 till amerikanen Clayton Hanson. Hon skeppades till en majsfarm i Iowa med avsikt att få pryda staden Sommers. Men på grund av sjöjungfruns lättklädda uppsyn avböjde myndigheterna i staden förslaget och fontänen fick istället åldras stillsamt i Claytons egna privata trädgård i cirka 30 år. 2008 korsade hon åter Atlanten för att återvända till Sverige och Lidköping, tydligt påverkad av tidens tand.

 

Två fina fiskar - Sjöjungfruns lekkamrater
Två fina fiskar - Sjöjungfruns lekkamrater

Den långa utomhusvistelsen i USA har tärt på fontänen. De olika delarna var där sammanfogade i ett järnkar med cement under tiden i Iowa. Järnkaret har under årens lopp korroderat och med hjälp av vädrets inverkan har betongen tryckt ut och sprängt sönder stengodset. Detta har orsakat många och stora skador såsom sprickor, ett visst materialbortfall samt missfärgningar. Skadorna har nu lagats och fontänen restaurerats - Delarna har knackats fria från betong och järnkar och varje liten millimeter av fontänen har rengjorts med skalpell, borste och roterande trissa. Sprickor har lagats och de materialförluster som fanns har åter byggts upp. Därpå har lagningarna retuscherats och ett nytt kar har tillverkats.

Nu är fontänen tillbaka isin forna glans och fulla prakt i sitt nya liv på den plats hon en gång kom ifrån, Rörstrand i Lidköping.


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:41