Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Påfågelsvasen från Rörstrand

Överdelen av en praktvas i turkos dekorerad med påfåglar.

Från Rörstrands museum och Lidköping inkom en så kallad praktvas till Studio Västsvensk Konservering under vintern 2020. Den kräver sitt rum att stå i då den är imponerande 190 centimeter hög.

Påfågelvasen från 1897

Vasen skapades av konstnärinnan Anna Boberg (1864-1935) för Rörstrands museum till Konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Vasen i Rörstrands museums samlingar är ett av de få exemplar som finns kvar.

Stängt för ombyggnad

Rörstrands museum är för närvarande stängt för ombyggnad men kommer öppna igen till sommaren 2021 med en förnyad basutställning. Påfågelsvasen har en självskriven plats i utställningen! Den var med i den tidigare utställningen och kommer sannolikt att visas i en lång tid framöver. Därför önskade museet att den efter många år i en öppen utställning och dito monter skulle rengöras och återfå sin forna lyster.

Konserveringen

Sagt och gjort. Praktvasen transporterades ner till Göteborg och rengjordes med bomullspinne med bunden fukt och en mild tensidlösning. Sprickor i godset stabiliserades med ett akrylatlim (Paraloid B72). Större missprydande sprickor lagades upp med en akrylatmassa och retuscherades med akrylfärg. Även större bortfall av glasyr retuscherades om de ansågs störande för ögat och upplevelsen av vasen. I övrigt gjordes så få ingrepp som möjligt då vasen är ett museiföremål. Charlotte Rudbeck var konservatorn som arbetade med denna ovanliga, och ovanligt stora vas.


Tillbaka till Lidköping

Vi saknade den alla då den transporterades tillbaka till Lidköping och museet igen efter genomgången konservering hos oss i Gamlestaden. Stora turkosa påfåglar pryder och piggar upp varje rum eller ateljé de finns i!

 

Senast uppdaterad: 2022-09-13 10:11