Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Målerikonservering

Vi blickar ner mot ett arbetsbord. På bordet ligger en målning, en målarlåda, färgtuber och burkar. Vi ser målerikonservatorn, en kvinna, rakt uppifrån. Hon håller i en palett med vänster hand och med höger hand retuscherar hon målningen på bordet med en mycket tunn pensel.

Bemålade föremål förekommer i många sammanhang; tavlor, möbler och konsthantverk, men även som väggmålningar eller fasta interiörer till exempel i kyrkor.

Skador

Skador på måleri kan ha flera olika orsaker, och ofta samverkar dessa. Underlaget som bemålats, såsom duk, trä eller annat, påverkas av svängningar i det klimat som omger föremålet. Detta medför ibland att färgen spricker och flagnar. I värsta fall kan färgen falla av. En dålig montering kan påskynda detta förlopp. Luftföroreningar och smuts bryter ner, likaså för starkt ljus och värme. Mekaniska skador kan uppstå vid felaktig förvaring eller transport.  

Varsamhet

Vid all konservering gör konservatorn så små ingrepp som möjligt. På vissa objekt genomförs endast rengöring, medan andra behöver en omfattande restaurering, där skadade partier byggs upp och retuscheras. Föremålets konstnärliga värde, ekonomiska värde, historiska värde, affektionsvärde, framtida användning och ägarens önskemål avgör hur stora insatserna blir. Dialog är A och O. 

Tänk efter före

För att undvika att skador ens uppstår bör man arbeta förebyggande. På SVK kan du få råd om hur man gör. Utifrån en enkel kontroll eller riskbedömning lämnar vi tips för montering eller upphängning; en vajer kan behövas istället för snören som ofta brister, duken kan behöva kilas ut och liknande. 

Så kallade vård- och underhållsplaner görs huvudsakligen för kyrkliga inventarier eller större konstsamlingar. Det innebär att konservatorn på plats bedömer föremålets status och kontrollerar klimat- och säkerhetsförhållanden. Utifrån detta föreslås åtgärder som ska minimera risken för skador och därmed kostnaderna för konserveringsåtgärder. En god investering för framtiden.

Välkommen att kontakta oss!


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:42