Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Papperskonservering

ett bord med äldre papper, böcker och tryck. På bordsytan skymtar verktyg och redskap.

Vi tar hand om skadade objekt av papper såsom böcker, dokument och konst. Vi restaurerar konst, ordnar upp boksamlingar och arkiv, rengör brandskadat material, förbättrar förvaring samt lämnar förebyggande råd.

Boksamlingar

Äldre böcker, boksamlingar och andra skriftliga dokument utgör en väsentlig del av samhällets kulturarv. Utifrån ägarnas önskemål och behov hjälper SVK till med att ta hand om äldre boksamlingar och dokument på ett riktigt sätt. Målgrupperna är bland andra hembygdsföreningar, arkiv, museer, skolor och bibliotek.

Skadorna på böcker och papper är oftast orsakade av ovarsam hantering och olämplig förvaring. Men nedbrytning kan också orsakas av själva materialets egenskaper. Vissa skrivbläck oxiderar och skadar då pappret.
För att minimera nedbrytningsprocessen på pappersdokument gäller tre generella riktlinjer för förvaring – torrt, svalt och mörkt. På så sätt minskas risken för fuktskador, mögelskador och angrepp av skadeinsekter såsom silverfisk, bokmal och ängrar. Starkt ljus, särskilt direkt solljus, är mycket skadligt.

Konst

Grafik, akvareller och annan papperskonst har ofta utsatts för fukt, väta, alltför starkt ljus eller olämplig montering med sura bakstycken och detta kan i sin tur orsaka missfärgning och fläckar som till exempel "foxing", lokala små bruna fläckar orsakade av järnpartiklar och mögel.

En annan förebyggande åtgärd för att minska slitaget på vissa böcker/dokument är att scanna dem. På så sätt kan originalet förvaras i magasinet medan innehållet görs tillgängligt med hjälp av kopior.

Genom att vi har en mycket stor vakuumfrystork kan vi torka stora mängder pappersmaterial efter till exempel översvämningar. Vi erbjuder även hjälp med: Skadeinventeringar, att ordna upp boksamlingar, samt rådgivning för ökad säkerhet mot stöld och brand. Mer om detta kan du bland annat läsa under rubriken samlingsförvaltning.
Välkommen att kontakta oss!

Klara Magnusson

Papperskonservator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-12-21 15:55