Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Textilkonservering

Bilden visar ett stort ljust rum med många bord. Vid det främsta syns två kvinnor, Textilkonservatorn Ellinor, stående och textilkonservator Ammi, sittande. De s´diskuterar en vacker rölakansväv som ligger framför dem på bordet. I bakgrunden syns ytterligare en kvinna vid ett bord framför stora fönster.

SVK:s textilkonservatorer arbetar med textilier av skilda slag; såväl klädedräkter som kulturhistoriska textilier, textil konst, arkeologisk textil och kyrkliga textilier. Textil består av olika material och gemensamt för dem är att de är känsliga för och skadas relativt lätt av fukt, värme, ljus, smuts, skadedjur, felaktig förvaring och hantering.

Generellt sett gör konservatorerna så små ingrepp i materialet som möjligt så att föremålen ska behålla sitt ursprungliga material och sin karaktär. Varje ingrepp som görs måste kunna försvaras.

Alla föremål undersöks individuellt för att kunna identifiera material, konstruktion och typ av skador för att sedan ge en lämplig behandling. Det är viktigt att också se över miljön i vilken föremålet sedan ska förvaras. Att återlämna en textil till en miljö som är direkt olämplig innebär bara att föremålet snart får skador igen.

Enkla knep kan skydda mot skador

Textilierna brister om de hänger fel eller är hopvikta under lång tid. Som ägare till ömtåliga textilier kan man tänka på att skydda sina textilier med syrafria material som skyddande hölje. Ett enkelt sätt är att förvara föremålen i gamla rentvättade lakan. Det är också lämpligt att regelbundet granska sina garderober och förvaringsutrymmen och städa ur damm, som annars kan bli grogrund för skadeinsekter.

Förberedning inför tvätt

Föremål tas i viss mån isär inför en tvätt. Olika material kräver olika behandling. Innan ett föremål kan vattentvättas måste de olika komponenterna testas så att de inte färgblöder och fäller. Små trådändar tas från textilen, till exempel från fållar och på undersidan av broderier. Trådändarna dränks in med en tvättlösning och får därefter sakta torka. Det är främst vid själva torkningen som färg fälls ut, det är det kritiska momentet vid en vattentvätt. Sedan får man bilda sig en uppfattning om resultatet, och om det är rimligt att tvätta föremålet. Ibland tvättas textilen trots att vissa färger fäller, men då med vissa extra försiktighetsåtgärder inför tvätten.

Att tvätta

Syftet med att tvätta är inte att föremålet ska blir så rent och fräscht som då det var nytt. Behandlingen handlar i första hand om att ta bort skadliga ämnen och förlänga ”livslängden”. Gamla föremål bär på historia och man vill inte ta bort alla dessa spår, föremålets patina.

Om man väljer att tvätta ett föremål används specialtensid, ett tvättmedel utan tillsatser som passar för ett specifikt material och föremål. Arbetet görs för hand vid ett speciellt tvättbord, med begränsad bearbetning och anpassad temperatur, allt för att ett ömtåligt föremål ska klara en vattentvätt.

Att ta bort fläckar

Ibland görs en fläckurtagning inför en tvätt, eller separat utan efterföljande tvätt. Det görs för att neutralisera och ta bort skadliga ämnen, men framförallt på kyrkotextilier för att dessa ska se värdiga ut i ceremonin.

Lagning av skador

Sömnadskonservering handlar om att fästa lösa delar så att inte originaldelar försvinner. Man eftersträvar att använda sådana material och stygn som gör att lagningen inte syns på avstånd men det ska gå att se tillförda ändringar vid en närmare granskning. Alla tillförda material och stygn ska utföras på ett sådant sätt att de kan tas bort om så önskas.

Att hänga textil

Textilier skadas av att hänga fel vilket visar sig i bristningar och deformationer på de ställen i textilen som belastas. För att undvika hängskador på textil sys avlastande stygn och upphängningsanordningar som fördelar tyngden över ett större område. Om föremålet är mycket skört och ömtåligt bör det inte förvaras hängande, utan monteras på ett annat sätt, till exempel liggande eller lutande förvaring eller exponering.

Referensexempel

Vill du veta mer om olika projekt som vi arbetat med? Längst ner på sidan hittar du flera exempel där SVK varit med och räddat vackra och viktiga textilier.

Välkommen att kontakta oss!

Anne Marie Ryding, 010-441 43 38, anne-marie.ryding(at)vgregion.se

Tanja Malmgren, 072-201 97 22, tanja.malmgren(at)vgregion.se 

Ridåer och stora vägghängda textilier

Vi är vana vid stora uppdrag. Exempelvis har vi under sommaren 2016 arbetat med att laga och rengöra Biograf Drakens ridå som är nästan 230 kvadratmeter. Här kan du läsa mer om ridåer och vägghängda textilier som vi har haft hand om.
Tre personer sitter i kanten av ett mycket stort stycke tyg och syr. Alla tre har tröjor med ordet konservator i versaler tryckt på ryggen.

Ridåer och vägghängda textilier

SVK har genom åren fått in flera uppdrag som innebär rengöring, konservering och upphängning av ridåer och andra mycket stora vägghängda textilier. Här presenterar vi några av dem.

Foto visar en del av en stor etxtil som hänger på en vägg. Motivet är män som spelar på olika instrument och kvinnor som dansar.

Melodier vid torget

Vävnaden Melodier vid torget (1935-39) hänger i Göteborgs konserthus foajé där den täcker hela 60 kvadratmeter. Här kan du se filmen om arbetet med väven som pågick på Studio Västsvensk konservering år 2015.

Interiörbild från biograf Draken som visar salongen.

SVK lagar Drakens ridå

230 kvadratmeter ridå är en stor utmaning - bokstavligen. SVK lagade 2016 den 60-årsjubilerande ridån som gick itu under filmfestivalen samma år.


Senast uppdaterad: 2021-08-25 11:53