Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Biskop Peder Winstrups kläder konserveras

En brunaktig sammetsmössa med hårrester i ligger på vitt silkepapper.

Biskop Peder Winstrup är känd som Lunds universitets grundare, som vetenskapsman och arkitekt och på senare tid också som mumifierad biskop med ett foster med sig i graven. 2016 fick SVK förfrågan från Lunds historiska museum att konservera ett antal av de plagg han begravts i.

Biskopen dog 1679 och eftersom kistan aldrig har legat i jorden och omständigheterna kring biskopens begravning varit gynnsamma är textilierna, liksom kroppen, överraskande välbevarade. Peder Winstrups kista har fram tills nu stått i Lunds domkyrkas krypta, men har fått ge plats åt annan verksamhet och biskopen har begravts på annan plats i kyrkan. Efter att domkyrkan fått tillstånd att flytta biskopens kvarlevor initierades ett tvärvetenskapligt projekt av Historiska museet. Man beslutade bland annat att vissa av textilierna skulle lyftas av och bevaras.

1600-talskläder

Tanken är att textilierna ska visas i Lunds Historiska museum i samband med att Lunds universitet firar 350 år, i maj 2017. Textilierna som kommer i fråga är en lång skjorta, linnestrumpa, delar av biskopens ämbetsdräkt i form av svarta sammetsholkärmar, svart sammetsmössa och skinnhandskar samt sängtextilier som biskopen legat på. SVK kommer att utföra delar av konserveringen och kollegan Lovisa Dahl på Historiska museet i Lund kommer att göra den andra delen själv. Arbetet kommer att ta sin början vid årsskiftet och SVK:s textilkonservatorer kommer att göra vissa analyser och efterforskning kring textilmaterialet och sedan konservering genom rengöring, stabilisering och slätgöring. Dessutom görs en uppmätning av plagg för att förbereda för montering i utställningen. 

Jubileumsprojekt

Projektet syftar till att med hjälp av Peder Winstrups kvarlevor spegla livet i Lund under 1600-talet. Här förenas universitetets discipliner i ett brett samarbete som kommer att presenteras under universitetets jubileumsår 2017 i form av artiklar, böcker, utställningar och stadsvandringar.

Är du nyfiken på historien kring fostret i Peder Winstrups grav kan du bland annat läsa mer via den här länken.


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:56