Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Så räddade konservatorerna Drakens ridå

Själva händelsen när ridån gick i bitar verkar ha varit ett lika dramatiskt som tragiskt ögonblick i biosalongen. Det var i samband med Göteborgs filmfestival 2016, när den likaledes tragiska filmen Room visades, som ridån fastnade och revs i två delar.

Göteborgs-Posten skildrar episoden ur ögonvittnet Cecilia Hebelers synvinkel:

 – Många skrek stoppa! stanna! men ridån revs itu. Filmens allvarliga tema skiftade till hur sorgligt det var att ridån gick sönder. Lite komiskt även om det var så synd. Förhoppningsvis går ridån att laga.

Haveri på biografen Draken - under pågående föreställning på GP.se

Uppdrag för SVK

Studio Västsvensk Konservering arbetade med uppdraget att laga och rengöra ridån under sommaren 2016. En kontrollmätning i SVK:s lokaler visade att ridån är ännu större än man först trodde - hela 230 kvadratmeter.

Biografen Draken som invigdes 1956 har en bioduk om 105 kvadratmeter. Ridån var klar till invigningen och firade alltså 60-årsjubileum när den tragiska olyckan inträffade. Motivet på den är stiliserade drakskepp, i design av konstnären Gunnar Erik Ström, och målat för hand på sammet av bröderna Ljungbergs Textiltryck AB under ledning av Einar Ljungberg.


Senast uppdaterad: 2021-08-10 16:20