Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ridåer och stora vägghängda textilier

 • Bilden visar en detalj från biograf Drakens ridå. En stiliserad grön sjöjungfru håller armarna om fören på ett vikingaskepp. Nedanför henne syns stiliserade vågor.
  Bild 1 av 5

  Sommaren 2016 lagade och rengjorde SVK Biograf Drakens 230 kvadratmeter stora ridå.

 • Bilden visar en del av en ridå i Göteborgs stadsbibliotek. Ridån ser ut som bokryggar på rad bredvid varandra. Den går mest i grått och beunt med en del rosa. gula, röda och lila inslag.
  Bild 2 av 5

  Stadsbibliotekets i Göteborgs ridå, i fyra delar, av Ulla-Britta Emitslöf-Dejmo 1966, vävd av Christina Westman. Ridån föreställer bokryggar och är utförd i väv- och applikationsteknik. SVK arbetade med den under 2014.© Ulla-Britta Emitslöf-Dejmo/BUS 2020

 • En stor ljus lokal. Utmed väggen hänger en mycket stor bildväv som visar ett torg där musiker spelar och en kvinna dansar.
  Bild 3 av 5

  ”Melodier vid torget”, utformad av Sven ”X-et” Erixson. Vävd av Handarbetets Vänner, Stockholm, under ledning av textilkonstnär Barbro Nilsson, åren 1935-1939. Bildvävnaden är i särklass betydelsefull för upplevelsen av Göteborgs konserthus interiör. 

 • Bilden visar en detalj av en ridå. Den går i grönt , med stora blommor och blad på.
  Bild 4 av 5

  Ridån tillverkades till kulturhusets invigning 1979, av Gunnel Carlsson, Lotta Lorentzon och Agneta Toreskog. Ärendet utfördes 2015.

 • Bilden visar en aula med en mycket fantasifull ridå. Den har motiv av växter och fåglar i många glada färger på ljusblå botten.
  Bild 5 av 5

  Bergsjöskolans ridå.

SVK har genom åren fått in flera uppdrag som innebär rengöring, konservering och upphängning av ridåer och andra mycket stora vägghängda textilier. Här presenterar vi några av dem.

Ridåerna hänger i skolor, på biografer och i andra samlingslokaler och i vissa fall har ridåerna gjorts om till vägghängda konstverk.

I bildspelet här ovanför ser du bilder från fem projekt där våra konservatorer gjort en insats för att ridåerna ska få en längre livstid eller anpassas till en ny miljö. Ytterligare ett spännande stort textilt projekt utfördes 2017/2018 då Tofta herrgårds fantastiska linnetapeter konserverades.

Du kan också läsa om projektet med Stadsteaterns gyllene tapeter som är under arbete på textilkonserveringen just nu!

Filmen nedan visar konserveringen av bildvävnaden Melodier vid torget som hänger i Göteborgs konserthus foajé.

Kontaktperson

Anne Marie Ryding, konservator, SVK, 010-441 43 38, anne-marie.ryding@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2021-05-11 15:55