Digitalisering av kyrkliga inventarieförteckningar i Sacer

SVK hjälper just nu Svenljungabygdens församling att digitalisera och kvalitetssäkra sina inventarieförteckningar i det digitala verktyget Sacer. Det gäller kyrkorna i Svenljunga, Revesjö, Redslared och Örsås som alla byggdes på 1800-talet, men som har en lång tradition av äldre kyrkor bakåt i tiden och många mycket intressanta föremål av högt kulturhistoriskt värde.
Som de flesta vet äger Sveriges kyrkor en stor mängd föremål som ofta bär på en lång historia och som har mycket att berätta om kyrkans och bygdens historia och identitet. Dessa kulturhistoriskt värdefulla föremål skyddas av kulturminneslagen kap. 4, och församlingen kan få kyrkoantikvarisk ersättning för att konservera och vårda föremålen. För detta krävs dock att de är införda i en inventarieförteckning som alla församlingar har en laglig skyldighet att föra.
Men det är inte alltid lätt att veta vad som är kulturhistoriskt värdefullt. Det är många faktorer att ta hänsyn till. SVK erbjuder hjälp till församlingar att upprätta, och kvalitetssäkra inventarieförteckningar i det digitala verktyget Sacer. Vi har lång erfarenhet av arbete med kyrkliga föremål och har kunskap om de lagar och direktiv som styr dessa. För kvalitetssäkring av kyrkliga inventarieförteckningar kan man söka kyrkoantikvarisk ersättning.
En digital inventarieförteckning ger fördelen att den är lätt att uppdatera och att bilder lagras tillsammans med information om inventarien, något som underlättar vid exempelvis stöldanmälan eller om föremålet skadas. Flera församlingar använder sig nu av det digitala verktyget Sacer, och vi på SVK har stor erfarenhet av att använda det.
Hör av dig till oss om du är nyfiken på detta!
Kontakt:
Tanja Malmgren, textilkonservator, 072-201 97 22
tanja.malmgren(at)vgregion.se