Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samlingsförvaltning

En person står böjd över en mycket möglig målning och rengör den försiktigt med ett mycket litet dammsugarmunstycke.

Studio Västsvensk Konservering har lång erfarenhet av samlingsförvaltning. Vi tar emot uppdrag i alla material och format och erbjuder speciallösningar för varje unikt objekt eller samling.

Vård och underhåll av offentlig konst och/eller samlingar

Studio Västsvensk konservering har lång erfarenhet och expertis inom en en rad olika uppgifter inom samlingsförvaltning. Vi arbetar med såväl enskilda objekt i offentlig miljö som de i privat ägo, samt med privata och offentliga samlingar i sin helhet.

Förebyggande bevarandestrategier

Att värna om och se till att viktiga kulturhistoriska värden bevaras kräver att det finns en god kontroll över samlingarnas status, förvarings- och åtgärdsbehov. Vi hjälper er att utarbeta långsiktiga bevarandestrategier.

På SVK ser vi över säkerheten i byggnader och magasin och genomför övergripande riskanalyser och samlingsinventeringar. Utifrån dessa sammanställs detaljerade vård- och underhållsplaner som ligger till grund för långsiktiga bevarandestrategier. På så sätt går det att förebygga onödiga skador och därmed minskar framtida kostnader för underhåll och vård.

Specialistkunskaper inom alla områden

På SVK finns konservatorer med specialistkunskaper inom alla materialområden. Vår kombinerade expertis gör att vi kan erbjuda de mest lämpliga åtgärderna för just dina konstobjekt eller antikviteter.

För papperskonst kan vi erbjuda professionell montering och en säker inramning.

Vi tar fasta på objektets integritet och specifika historia och är måna om att bevara föremålets patina vid konserveringsåtgärder eller restaurering. Vi utför aktiv konservering och restaurering men lämnar även råd kring förvaring och rengöring av föremål så tveka inte att höra av dig!

Kostnadsfritt första besök för kommuner

För kommuner och regional verksamhet inom Västra Götalandsregionen erbjuder vi ett kostnadsfritt första besök av våra konservatorer för att avgöra status på samlingen och göra ett första utkast till bedömning om vidare åtgärder, som kan vara en skadeinventering och behov av åtgärder, en plan för preventiva insatser eller ett underlag för att söka finansiering.

Våra tjänster

SVK erbjuder en mängd olika tjänster inom samlingsförvaltning:

 • Inventeringar
 • Förvaltarplan, Vård- och Underhållsplan
 • Riskanalyser
 • Katastrofplan
 • Katastrofberedskap och restvärdesräddning (brand- och mögelsanering)
 • Åtgärdsprogram för att söka medel för bland annat konservering eller specialförvaring
 • Upphandlingsunderlag inför större konservering- och restaureringsprojekt
 • Skötselavtal med årlig översyn av samlingarna
 • Skräddarsydda förvaringslösningar
 • Planering av utställningar och exponering av samlingar
 • Flyttplanering av samlingar
 • Kontroll över samlingen

 


Senast uppdaterad: 2021-07-15 16:08