Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Blivande konservatorer utbildas på SVK

Ett arbetsbord i rostfritt stål med löddrigt vatten i. Två par händer, med röda gummihandskar tycks tvätta något i bordet. Båda personerna är klädda i vita labbrockar.

Studenter från konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet har sedan länge gått flera kurser i regi av SVK.

Våren 2014 var det studenterna som läste andra året på utbildningen, med inriktning mot allmänt kulturhistoriskt material, som hade vissa kursmoment hos oss. De fick gå kurser i exempelvis arkeologisk konservering, gipskonservering och även en grundkurs i textilkonservering.

Praktiskt jobb

Under den sistnämnda kursen fick studenterna tvätta en större matta och tvätta, torka och slätgöra mindre tredimensionella textilier. De fick även tillverka stöd åt hattar och skor, samt lära sig rulla släta textilier och andra bra preventiva metoder för textil i magasin. Dessutom gick de igenom grunderna i sömnadskonservering, och fick även pröva på sina nya kunskaper på en vävd tapet från 1600-talet. Studenterna tittade också på vilka monteringsmetoder som är lämpliga för större vägghängd textil.

Textil grundkurs

2015 års första årskurs med inriktning mot papper och textil genomförde en del av sin textila grundkurs på SVK. Studenterna fick lära sig om textilhistoria, bindningslära, dokumentation, skaderisker för textil samt, det viktigaste, preventiv konservering.

Senast uppdaterad: 2021-07-15 16:10