Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mögelsanering på Västerås konstmuseum

En man med ansiktsmask står och håller upp en ålderdomlig oljemålning med tydliga mögelfläckar. Mannen har latexhandskar på händerna.

Referensprojekt. Sommaren 2009 drabbades Västerås konstmuseum av ett omfattande mögelangrepp i sina magasin för samtida konst. Fläkt- och avfuktningsanläggningarna i museets magasin i Mariaberget hade slutat fungera och uppskattningsvis 4 000 konstföremål hade blivit angripna av fukt och mögel.

När mögelangreppet upptäcktes kontaktades Studio Västsvensk Konservering. Efter en första bedömning bestämdes det att samtliga föremål skulle genomgå sanering. Alla som jobbade med saneringsarbetet använde sig av skyddsutrustning för att undvika att bli sjuka av skadliga mögelsporer.

Ett omfattande arbete

Varje enskilt föremål dokumenterades i ord och bild och skadorna som var direkt relaterade till mögel- och fuktangreppet åtgärdades. För en stor del av de angripna föremålen innebar detta utöver noggrann rengöring med specialutrustning, plangörande av fuktskadad papperskonst samt tillverkning av, och inramning med, nya passepartouter.

Nytt magasin

Efter genomgången sanering förpackades konstverken varsamt varefter de fraktades till ett nytt, mögelfritt magasin med klimatanläggning.

Samtliga konstverk återställdes.

Referensprojekt 2010


Senast uppdaterad: 2021-07-15 16:24