Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

GRASCA

Bilden visar GRASCA-projektets logotyp. Under texten Grasca står det "graduate school in contract archaeology". Allt text är svart på vit botten.

GRASCA (GRAduate School in Contract Archaeology) är en ny forskarskola på initiativ av Linnéuniversitetet och i samarbete med ett flertal företag som på ett eller annat sätt arbetar med uppdragsarkeologi. Studio Västsvensk konservering är ett av de deltagande företagen.

Tillsammans med Bohusläns museum, Jamtli och Museiarkeologi Sydost deltar Studio Västsvensk Konservering i den nya nationella forskarskolan GRASCA. För närvarande består forskarskolan av åtta doktorander. För Studio Västsvensk konserverings räkning är det Vivian Smits.

Konservering och uppdragsarkeologin

Konservering är en viktig del av den uppdragsarkeologiska processen och av den kunskap om kulturarvet som arkeologin genererar. Den urvals- och selektionsprocess bland de arkeologiska fynden som påbörjas av arkeologerna i fält fortsätter i konservatorsateljén. I konservatorsateljén väljs, i viss mån, hur kulturarvet framställs. Dessa val påverkar i sin tur hur kulturarvet upplevs och uppfattas i samtiden och i framtiden.

Studio Västsvensk konservering och GRASCA

Genom sitt deltagande i GRASCA hoppas SVK kunna bidra med kunskap om hur konserveringen ska kunna integreras ännu bättre i den uppdragsarkeologiska processen. Hur kan ett ökat samarbete mellan uppdragsarkeologi, konservering och museum bidra till att göra det arkeologiska källmaterialet relevant för och i samtiden?


Senast uppdaterad: 2021-07-15 16:15