Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nya Lödöse - konservering av fynden I

en person står framåtböjd och studerar en brun läderklump i ett mikroskop. Personen har ljusblå latexhandskar på sig och en tröja där dte står tryckt Studio Västsvensk Konservering på ärmen.

Publicerad 2014-02-27. Fältundersökningen av Nya Lödöse, nuvarande Gamlestan i Göteborg, är vilande under vinterhalvåret och förväntas komma igång igen i slutet av april 2014. Konserveringen av fynden däremot är i full gång.

Vardagsföremålen

De flesta fynd som väljs ut för konservering är föremål som speglar vardagslivet för stadens dåtida invånare: Byggnadslämningar och bruksföremål som tappats eller kastats, men även personliga ägodelar som följt med ägarna i graven.

Preparat från en grav

I en av gravarna som undersöktes sommaren 2013 hittades, förutom mänskliga kvarlevor, resterna efter något som tolkades som en svepning eller liknande. Det bestämdes att fyndet skulle undersökas och friläggas i konservatorsateljén vid ett senare tillfälle och det gjordes i ordning ett preparat som sedan förvarades på SVK i väntan på konservering.

Ett läderplagg

I februari blev det så dags att titta lite närmare på preparatet. Det visade sig snabbt att det inte rörde sig om en svepning alls. Istället fann man delar av ett plagg i läder.

Textil- och arkeologikonservatorer fick nu arbeta tillsammans för att försiktigt ta fram läderplagget som bestod av två ärmar med axelpartier. Något ryggparti fanns inte och det är än så länge oklart om plagget har tillverkats så speciellt inför begravningen eller om man helt enkelt har skurit bort partiet i syfte att återanvända det till något annat ändamål.

Hälften av läderplagget kommer nu att planläggas och möjligen användas som hjälp i en rekonstruktion av plagget, medan den andra hälften sparas som referensmaterial.


Senast uppdaterad: 2021-07-15 16:16