Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Centralkyrkorna - för att alla skulle vara nära

Beatebergs kyrka, Töreboda kommun
Beatebergs kyrka i Töreboda kommun
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 6

Inspirationen hämtades från antiken och barocken, och tanken var att alla besökare skulle höra och se ungefär lika bra. Här kan du lära dig mer om centralkyrkan - en trendig kyrkomodell under andra halvan av 1800-talet.

Kyrkobyggnader präglas liksom vårt övriga kulturarv av olika tiders skiftande ideal, trender och impulser från omvärlden. Allt ifrån de romanska och gotiska medeltidskyrkorna till modernismens kyrkobyggnader.

Under 1800-talets andra halva blev det populärt med olika bland- och nystilar, som i regel blickade tillbaka på äldre stilar. En speciell typ av kyrkobyggnad som uppfördes under denna period utgör centralkyrkorna, med inspiration från såväl antiken som barocken, som i synnerhet arkitekt Emil Viktor Langlet vurmade för.

Bryta riktningen

Tanken med centralkyrkorna var att bryta den annars så tydliga riktningen i kyrkorummet mot koret och altaret i öster. Centralkyrkans utformning var enligt Langlet väl lämpad för den protestantiska gudstjänsten, och helst skulle altare och predikstol placeras centralt i kyrkorummet, som bänkar och läktare grupperas runt och riktades mot.

Nära alla besökare

De långsträckta kyrkorna skulle ersättas med ett mer kompakt kyrkorum där alla såg och hörde i stort sett lika bra. Utformningen av centralkyrkornas kyrkorum påverkade även exteriören. Istället för de kyrkor man vanligtvis såg med långsträckt långhus och torn i väster fick centralkyrkorna en monolitisk byggnadskropp, ofta med sex eller åtta likartade sidor och en centralt placerad lanternin.

Beateberg och Håle-Täng

Emil Viktor Langlet, född i Borås 1824, är upphovsman till tolv av landets centralkyrkor, varav fem ligger i Västra Götalands län. De kyrkor han ritade uppfördes under en period på ungefär 15 år, och den första var Beatebergs kyrka i Töreboda kommun, som påbörjades 1877 och stod färdig tre år senare.

Varför inte göra en rundtur i Langlets fotspår och besöka de säregna centralkyrkor han ritade? Jämför likheter och skillnader! I Grästorps kommun ligger Håle-Tängs kyrka, i Lidköpings kommun finns Sävare kyrka, i Alingsås kommun finner du Erska kyrka och Tranemo kyrka ligger i kommunens centralort med samma namn.

Utanför gränserna

Vill man bege sig utanför länets gränser kan man till exempel besöka Kungsäters kyrka i Varbergs kommun eller Snöstorps kyrka i Halmstads kommun i Halland eller varför inte Silleruds kyrka i Årjängs kommun i Värmland. Vill man ha möjlighet att se kyrkorna invändigt gör man klokt i att kolla upp öppettider. Om man vill ha mer information om kyrkorna inför besöket eller bara vill förkovra sig kan man göra det i Riksantikvarieämbetets Bebyggelseregister. Registret hittar du via den här länken! 

Senast uppdaterad: 2021-02-16 16:10