Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hus med historia

gammalt hus med torvtak

Hus med historia är ett nätverk vars syfte är att bevara och lyfta betydelsen av den bebyggelse som förvaltas av hembygds- och kulturarvsföreningar. I nätverket ingår en rad olika kulturarvsorganisationer: hembygdsförbunden i Västra Götaland, NAV - industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst, Bohusläns museum, Västergötlands museum, Förvaltningen för kulturutveckling och länsstyrelsen i Västra Götaland.

Aktuellt just nu: Gammal kunskap i nya händer

Nätverket Hus med historia genomför med början 2023 en särskild satsning med byggnadsvård som tema. Först ut är två kostnadsfria digitala inspirationsträffar, riktade till medlemmar i hembygds- och kulturarvsföreningar. Medverkar gör byggnadsantikvarier och representanter för hembygdsförbunden. 

Inspirationskvällarna gick av stapeln 23 och 28 februari kl 18.00-20.30. Det var samma program båda kvällarna. Programmet kan komma att köras fler gånger och följas upp av aktiviteter hos olika kulturarvsföreningar. Hör av er om ni vill medverka eller ha aktiviteter hos er förening!

Temadag om kvarnar 24 mars

Hus med historia bjuder också in till en temadag om kvarnar - för alla som äger, sköter eller vårdar en kvarn, som är intresserade av kvarnar, vill lära sig mer om dem, dess teknik, historia, byggnaden och människorna i och kring kvarnen.

Det särskilda nätverk som tidigare funnits kring kvarnar efterfrågas och under dagen undersökte vi intresset för att återuppta det. 

Dagen arrangerades av Hus med historia-gruppen i samverkan med Vuxenskolan. För den som vill hänga på nätverkandet kring kvarnar finns facebook-gruppen Kvarnar i Väst. (1) Kvarnar i väst | Grupper | Facebook Vi återkommer också med fler arrangemang på temat kvarnar framöver. Så håll utkik!

En mångårig satsning

Hus med historia började som en treårig statlig kultursatsning 2010 med ändamålet att bevara, använda och utveckla Sveriges hembygdsgårdar. Totalt satsades cirka 40 miljoner kronor på olika renoveringsprojekt och av dem landade 2,5 miljoner kr i Västra Götaland. 

I samband med att projektet startades upp bildades en arbetsgrupp som fick namnet Hus med historia. Bidragssatsningen är avslutad men Hus med historia-gruppen fortsätter att träffas och driva frågan om utvecklandet och bevarandet av västsvenska hembygdsgårdar. 

50 byggnader fick nytt liv

Efter bidragssatsningen 2010-2012 kunde det kostateras att ett femtiotal byggnader i länet restaurerats med hjälp av engagerade hembygdsföreningar, skickliga hantverkare och rådgivande antikvarier. I en skrift följde vi upp några av alla de intressanta projekt som genomfördes, och lät föreningsmedlemmar och hus berätta om erfarenheter, om med- och motgångar.

Skriften Hus med historia vänder sig till alla som vill ha inspiration, tips och idéer kring hur man kan vårda och använda byggnader eller bara vill njuta av vackra hus och intressanta historier. Läs också om backstugan Kulla och det lilla kruthuset i Amdal som fick byggnadsvårdspris 2012. 

Skriften togs fram i samverkan mellan förvaltningen (tidigare Västarvet), Länsstyrelsen i Västra Götaland och med stöd av Sveriges Hembygdsförbund och de regionala Hembygdsförbunden.

Kontakt

Marie Odenbring Widmark
Antikvarie/samordnare Kulturmiljö
Tfn: 070 6928245
E-post: marie.odenbring@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2023-04-05 13:44