Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Klockrena kyrkomiljöer

Västra Götalandsregionen svämmar över av natur- och kulturarv i alla dess skepnader! 

Här har vi sorterat in kulturarven efter ämnesområden och geografisk hemvist.

Södra Råda gamla kyrkplats

Här kan du uppleva den pågående rekonstruktionen av den medeltida timrade kyrkan i Södra Råda och ta del av de permanenta friluftsutställningarna. Platsen är fridfull och det finns bänkar och bord under tak där du kan äta din medhavda matsäck.

Gudhems klosterruin och klostermuseum

I Gudhems klosterruin och klostermuseum kan du uppleva klostret ur Jan Guillous bok om Arn Magnusson. Tack vare välgjorda konserveringsarbeten kan du idag få en översikt över hela klosterruinen och se de arkeologiska fynden i klostermuseet.

Varnhem och dess klosterruiner

Upptäck Varnhem och dess klosterruiner tusenåriga historia, mitt i Västergötland. Här vilar fyra svenska medeltidskungar samt Stockholms grundare Birger Jarl. Här finns även ett klostermuseum, Kata gård med ruiner från en av Sveriges äldsta kyrkor, kafé och vandringsled.

Hyssna gamla kyrka

Hyssna gamla kyrka anses idag vara en av Sjuhäradsbygdens mest intressanta kyrkobyggnader. Den äldsta delen härstammar från 1100-talet och sträcker sig från vapenhuset till koret. Murarna är en skalmurskonstruktion i natursten. Innertakets tunnvalv härstammar förmodligen ifrån 1600-talet. Det målades 1696 av Andreas Falk och skildrar scener ur Jesu liv.

Skaga offerkyrka

Skaga offerkyrka är hemvist för många lokalhistoriska sägner. Läs den märkliga historien om ett kapell från tidig medeltid som sägs ha uppförts av dottern till en jätte.

Lysekils kyrka

Byggd helt i granit och Bohusläns största kyrka, stod färdig 1901. Ett landmärke, som syns miltals omkring. I närheten finns ett utkikstorn byggt i trä, som ger en fantastisk utsikt över hela staden och ut över havet. Sommartid anordnas många fina konserter i kyrkan.


Senast uppdaterad: 2023-06-30 12:06