Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stig in i historien

Västra Götalandsregionen svämmar över av natur- och kulturarv i alla dess skepnader! Här har vi sorterat in kulturarven efter ämnesområden och geografisk hemvist.

Pilgrimsleden Göta älv

Pilgrimsleden Göta älv sträcker sig från Masthuggskyrkan i Göteborg via Nylöse kyrka och Lärjeån. Vidare genom Vättlefjäll till Ale kommuns skogar och landsbygdsidyll och till Lödöse som historisk knutpunkt.

Bohusleden

Bohusleden bjuder på varierad natur och är uppdelad i flera etapper som är utmärkta för dagsturer eller helgvandringar. Här nedanför listas några av de bästa etapperna, både vad gäller markering i terrängen, upplevelser utmed leden och möjlighet till mat och boende.

Fornstigen i Jällby

Fornstigen går genom vackra öppna hagmarker till ett stort antal fornlämningar. I det vackra odlingslandskapet längs Kvinnestadsåsen, här finner man många spår efter människor som har brukat jorden i området.

Gotaleden

Gotaleden är en stadsnära vandringsled som är indelad i nio etapper, över totalt 71 kilometer. Naturen utmed leden är varierande och vacker med badvänliga sjöar, fantastiska utsiktsplatser och böljande landskap.

Kinnekulleleden

Kinnekulleleden på sina 45 kilometer bjuder på en variationsrik natur med lummiga lövskogar, blomrika betesmarker, trollbunden storgranskog och mysiga klippor för fikapauser och bad. Leden slingrar sig uppe på det drygt 300 meter höga platåberget Kinnekulle.

Billingeleden

Billingeleden är en cirka 57 kilometer lång vandringsled som tar dig runt hela berget Billingen. Den går utmed bergskanten med fantastisk utsikt, nere på sluttningarna genom hagmarker och skogar samt på den blomsterrika kalkstensplatån i Berg. Binder samman flera häftiga natur- och kulturmiljöer på berget.

Västra Vätterleden

En härlig vandring i en vacker, omväxlande och även historiskt intressant del av Västergötland. Västra Vätterleden består av totalt 195 km led fördelat på åtta etapper. Många startpunkter gör leden mycket lättillgänglig och regionen har en bra lokaltrafik. Hela ledsystemet har överlappning mellan vindskydden och i vissa delar finns även möjlighet till alternativt boende.

Senast uppdaterad: 2021-05-10 11:14