Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västergötland

Västra Götalandsregionen svämmar över av natur- och kulturarv i alla dess skepnader! Här har vi sorterat in kulturarven efter ämnesområden och geografisk hemvist.

Tingbergs kulle

Strax utanför Lödöse ligger Tingbergs kulle – en dramatisk plats med en mörk historia. Här har tjuvar och mördare mist sina liv genom stegling, hängning och halshuggning under århundraden.

Slöjd & Byggnadsvård på Nääs

Välkommen till ett eldorado där lust, inspiration och hållbara perspektiv står i fokus! Botanisera i butiken och få gratis rådgivning från byggnadsvårdsexperter. Upptäck sommarens utställning: »Långlivat« om fortsatt bruk och återbruk – cirkulär ekonomi när det är som bäst!

Varnhem och dess klosterruiner

Upptäck Varnhem och dess klosterruiner tusenåriga historia, mitt i Västergötland. Här vilar fyra svenska medeltidskungar samt Stockholms grundare Birger Jarl. Här finns även ett klostermuseum, Kata gård med ruiner från en av Sveriges äldsta kyrkor, kafé och vandringsled.

Solliden – En rödfärgad pärla med sex åkrar

Solliden är en av de bäst bevarade torpmiljöerna vi har i vårt län. Det kom att bli Sveriges första byggnadsminnesförklarade torp år 1985. Solliden ligger intill den gamla landsvägen mellan Vänersborg och Uddevalla, väster om Vassända-Naglums kyrka.

Södra Råda gamla kyrkplats

Här kan du uppleva den pågående rekonstruktionen av den medeltida timrade kyrkan i Södra Råda och ta del av de permanenta friluftsutställningarna. Platsen är fridfull och det finns bänkar och bord under tak där du kan äta din medhavda matsäck.

Askeberga skeppssättning

Besök ett av Sveriges stora olösta mysterier. Detta imponerande stenmonument består av 24 klumpformade stenar, cirka två meter höga, och är uppställda i en 55 meter lång och 18 meter bred oval.

Gudhems klosterruin och klostermuseum

I Gudhems klosterruin och klostermuseum kan du uppleva klostret ur Jan Guillous bok om Arn Magnusson. Tack vare välgjorda konserveringsarbeten kan du idag få en översikt över hela klosterruinen och se de arkeologiska fynden i klostermuseet.

Kulturreservatet Vallby Sörgården

Vallby Sörgården i Tidan är Skaraborgs enda kulturreservat. Här levandegör vi gårdsliv och jordbruk som det var för över 100 år sedan. Välkommen att var med på sommarens många aktiviteter på gården! Gå en guidad tur tillbaka i tiden eller vandra runt i de historiska markerna med lämningar från järnåldern.

Hyssna gamla kyrka

Hyssna gamla kyrka anses idag vara en av Sjuhäradsbygdens mest intressanta kyrkobyggnader. Den äldsta delen härstammar från 1100-talet och sträcker sig från vapenhuset till koret. Murarna är en skalmurskonstruktion i natursten. Innertakets tunnvalv härstammar förmodligen ifrån 1600-talet. Det målades 1696 av Andreas Falk och skildrar scener ur Jesu liv.

Klockarbolet i Odensåker

I Odensåker hittar du Logården, en före detta ladugård som numera används som hembygdsgård, cafeteria och museum. Här huserar Odensåkers hembygdsförening med bland annat utställningar under vår och höst.

Sagan om tre berg

I Västergötland ligger det tre mytomspunna berg. För länge sedan bodde här både jättar och sjöjungfrur och långt inne i ett av bergen sover några soldater djupt sedan 1300-talet. Följ med till Ålandaberget, Himmelsberget och Ålleberg!

Ryttarens torvströfabrik

Ryttarens torvströfabrik är en väl sammanhållen verksamhetsmiljö med ursprung från tidigt 1900-tal med fabrik, maskinhus, arbetarbostäder med ekonomibyggnader, sågverk, torvmossar och en smalspårig torvbana med lok och vagnar.

Brittgården

Djärv arkitektur med asymmetri och ovanliga material- och färgval.

Årås kvarn

Årås kvarn är en oas vackert belägen vid ån Tidan där den förbinder sjöarna Jogen och Vållern. Här bedrivs kombinerad bygdegårds- och vandrarhemsverksamhet i lokaler som är mycket speciella och charmiga.

Falks grav

Sägnerna om postrånaren Jonas Falks grav berättas från generation till generation. Ungdomarna har sedan länge testat sägnernas sanningshalt och manat varandra att våga ofreda rånarens grav.

Kvarnbyn

Från medeltida kvarn till ett mullrande historiskt riksintresse.

Nääs slott

Nääs – den bäst bevarade sena 1800-talsmiljön i Sverige.

Årås säteri

En av de främsta gårdarna i Västra Götaland med kopplingar till Gustav Vasa.

Gamla stan med domkyrkan i Mariestad

Gamla Stan i Mariestad är klassad som en av landets tio bäst bevarade stadskärnor. Bebyggelsen är från 1700- och 1800-talen och som kronan på verket reser sig domkyrkans höga torn mitt i den gamla stadskärnan.

Lagerhuset

Massivt spannmålslager som vittnar om jordbrukets omvandling.

Vänern – Sveriges innanhav

Vänern bjuder på upplevelser för alla sinnen. Där hav möter land finns naturen, kulturen, måltiderna och aktiviteterna som fyller dig med glädje. Porten är alltid öppen – via vatten eller land.

Senast uppdaterad: 2021-05-10 11:14