Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vattentätt

Västra Götalandsregionen svämmar över av natur- och kulturarv i alla dess skepnader! Här har vi sorterat in kulturarven efter ämnesområden och geografisk hemvist.

Hållö fyr

Bohusläns äldsta fyr omgiven av salta vindar och makalös natur.

Kanalmuseet i Håverud

Upplev Dalslands kanals historia på Kanalmuseet i Håverud. Här får du ta del av olika utställningar med fokus på livet vid älvarna, sjöarna och Dalslands kanal från 1800-talet fram tills idag.

Vänern – Sveriges innanhav

Vänern bjuder på upplevelser för alla sinnen. Där hav möter land finns naturen, kulturen, måltiderna och aktiviteterna som fyller dig med glädje. Porten är alltid öppen – via vatten eller land.

Fiskeläget spiken

Besök Europas största insjöfiskehamn Spiken. Möts ett härligt folkmyller av turister som blandas med fiskarna som har Spiken som sin arbetsplats.

Hindens rev

De gamla sägnerna hävdar att revet är en kärleksbro för två jättar, som byggde från varsitt håll av Vänerns strand. I takt med bygget förstördes bron av sjötrollen. Vetenskapen säger att det är en randmorän, skapad av inlandsisen för 10 000 år sedan. Den långsträckta udden Hindens rev sticker ut en halv mil i Vänern, som en spjutspets. Revets bredd varierar mellan 25 och 100 meter. Som högst når revet 21 meter över Vänern.

Mölarp naturreservat i Fristad

Här hittar du kvarnmiljöer och välhävdade ängsmarker. Det finns även mycket fornlämningar i området runt om Ätran. Namnet Mölarp antyder att här har malts mjöl. Namnet går att spåra ända till år 1540.

Ombo öar och djäknesundet

Ombo öar ligger i norra Vätterns skärgård. De fem bergiga öarna, med ett dramatiskt utseende, har oregelbunden strandkontur och lodräta bergskanter ner i vattnet. Här finns naturhamnar i form av vikar och laguner med lerbotten.


Senast uppdaterad: 2021-05-10 11:14