Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stenbrottet på Kinnekulle, Götene kommun

Stenbrottet på Kinnekulle. En hög stenvägg reser sig mot en blå himmel.
Fotograf: Vandra på Kinnekulle

Västsveriges svar på Grand Canyon.

Kalkstensbrottet på Kinnekulle har gått ifrån att vara en stökig och högljudd industri till ett lugnt, naturskönt område populärt för utflykt och vandring. Stenbrottet är 40 meter djupt, och längs med de branta bergväggarna kan man följa färgskiftningarna 400 miljoner år tillbaka i tiden. I stenen finns fossil av de djur som levde på platsen för just så längesedan, bläckfiskar och olika kräftdjur.

Mellan åren 1892–1979 bröts det kalksten här, det mesta användes för cementtillverkning. Tills det att industrin lade ned hade 25 miljoner ton kalksten brutits ut. För att grundvattnet inte skulle skäras av till de närliggande Munkängarna anlades en konstgjord sjö på botten av det forna stenbrottet.

Mer om stenbrottet på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv.

Cementfabriken och brukssamhället Hällekis på Kinnekulle på Prisma Västra Götaland.

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Götene kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.


Senast uppdaterad: 2023-01-30 17:37