Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Klaffbron, Vänersborgs kommun

Klaffbron i Vänersborg en vacker dag. Bron är i stål.
Fotograf: Lars Bergström

Form med funktion.

Den gamla klaffbron i Vänersborg är stadens äldsta bro. Den började byggas redan 1910 men blev, på grund av första världskriget, försenad och slutligen färdigställd år 1916. Fyrtiotre meter lång och byggd med nitade plåtbalkar, i en stil som för tiden både var tekniskt och designmässigt banbrytande. När den invigdes var den Europas längsta klaffbro.

I folkmun kallas den både klaffbron, Järnvägsbron, Tyska bron och UVHJ-bron. Namnet Tyska bron har den fått eftersom den byggdes av ett tyskt företag, J. Gollnow & Sohn. Ritningarna till bron är utförda av den svenske väg- och vattenbyggaren Ernst Nilsson. Han och företaget verkar dock ha haft tillgång till ritningar som den mycket kände amerikanske konstruktören Joseph Baermann Strauss tagit fram för bygget av olika broar i Chicago. Klaffbron i Vänersborg kan alltså anses vara en piratkopia av Strauss verk, men det innebär intressant nog också att dess ritningar är baserade på ritningar från samme man som stod bakom Golden Gate-bron i San Fransisco.

I dagsläget är det bestämt att Trafikverket skall rusta upp bron som därmed kommer fortsätta fungera som tågbro länge än. Bron är ett stycke unik teknikhistoria och ett verkligt landmärke i Vänersborg. 

Mer om klaffbron på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. 

Klaffbron i Vänersborg på Prisma Västra Götaland.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Vänersborgs kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Kalkbrotten på Halle och Hunneberg
  • Biologiska reningsstegen på Holmängens avloppsreningsverk

I Vänersborgs kommun finns även mycket vacker natur att upptäcka. Missa inte:


Senast uppdaterad: 2023-01-12 13:02