Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Parsetjärns skans, Dals-Eds kommun

Parsetjärns skans vid sjökanten. En trädörr i en kulle med ett metalltak.
Fotograf: Lars Bergström

En kvarleva från när Sverige hotades av invasion.

Rätt nära norska gränsen hittar vi Parsetjärns skans, en försvarsanläggning som byggdes under åren 1940–1943. När Tyskland invaderade Norge den 9 april 1940 uppstod ett behov av bättre försvar av Sverige mot Østfold och norska gränsen för att på så vis förhindra att tyska trupper fortsatte därifrån in i vårt land.

Skansen är byggd i berg och betong och består av två fasta punkter, en på vardera norr respektive söder sida om Parsetjärnen. Mellan dessa finns ett pansarhinder av stenblock. Det finns också 13 skyttevärn, stabsrum, skyddsrum och en KG-hatt, alltså ett fullsäkert värn för kulsprutegevär. Meningen var inte att skansen skulle kunna stå emot ett helt anfall, men att i alla fall i viss mån försvåra och fördröja fiendens framfart in i landet. 

Idag är platsen däremot väldigt lättillgänglig och besök uppmuntras. Vid Parsetjärnen finns en rastplats med informationsskyltar och man kan lugnt traska runt skansens lämningar och förundras över hur atmosfären på en plats kan förändras så mycket på bara drygt sjuttio år.

Mer om Parsetjärns skans på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. 

Parsetjärns skans i Dals-Ed på Prisma Västra Götaland.

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Dals-Eds kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Gäserudsstugan. Ett av Dalslands äldsta bevarade bostadshus och stamgård för de beryktade Håbols- och Bågenholmssläkterna.  

Hitta hit


Senast uppdaterad: 2021-07-19 08:59