Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Plantaget i Gamla Staden, Åmåls kommun

Plantaget, Vågmästargården, Åmål. En staty står i en plantering med bänkar runtomkring.
Fotograf: Jan Andersson

Platsen som överlevde alla bränder.

Plantaget är en del av Åmåls gamla stadskärna och utgörs av en lummig park omgiven av vackra trähus, varav flera byggdes i slutet av 1700-talet. Ståtligast, och även äldst, är den gulbruna Vågmästargården, uppförd redan 1714. Plantaget användes ursprungligen som stadens torg och är idag en Sveriges bäst bevarade 1700-talsmiljöer.

Namnet Vågmästargården härrör ifrån vågmästaren, i detta fallet Petter Larsson (1823-1914). Vågen som åsyftas är den våg som användes för att väga det järn som forslades ut från Åmål. 

Mer om Åmål som järnvägsstation på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. Klicka här för att läsa mer om Åmåls som järnvägsstad på Prisma Västra Götaland.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Åmåls kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

 


Senast uppdaterad: 2021-07-19 09:39