Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Spinneriet i Rydal, Marks kommun

Rydals spinneri och museum. En vit stenbyggnad med mörkt tak och ett klocktorn.
Fotograf: Magnus Larsson

Vattenkraft & arbetarhistoria i textilindustrins vagga.

I denna industrihistoriska kulturpärla från 1853 är maskinparken i stort sätt oförändrad sedan 1940-talet. Traktens tradition av vävning som hemindustri lade grunden till Sveriges äldsta bevarade spinneri, som anlades på initiativ av förläggaren Sven Erikson.

I Rydal fanns den nödvändiga vattenkraften från Viskan. Denna möjliggjorde att spinneriet fick elektrisk belysning redan år 1882. Detta var första gången i Sverige som elektricitet för inomhusbelysning producerades med hjälp av vattenkraft.

Erikson var en av ett trettiotal förläggare på 1840-talet, och hade 1 500 väverskor i sin verksamhet. När bomullsgarnet började användas blev de rika böndernas makt avgörande för utvecklingen i området. De hade kapital att köpa stora mängder av det importerade garnet och fördelade det sedan till väverskor som vävde handdukar, dukar, skjort- och förklädestyger.

Mer om spinneriet på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv.

Spinneriet i Rydal på Prisma Västra Götaland.

Hitta till Spinneriet i Rydal

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Marks kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

I Marks kommun finns även mycket vacker natur att upptäcka. Missa inte:

Senast uppdaterad: 2021-08-25 11:32