Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt från förvaltningen

Alla nyheter

 • Under våren 2021 utlyste vi, för andra året, ett slöjdresidens i Fengersfors i Dalsland som kommer att samverka med ett folkmusikresidens på samma plats, under samma period. Nu fortsätter residenssatsningen med ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg och ett i Rydal med fokus på att väva i lin. Sök senast 7 juni. 

 • Nu kan du som är verksam inom cirkusområdet i Västra Götaland söka våra två cirkusresidens. Residenset ”Spawn” har tema barn och unga, och sker i slutet av augusti i den nybyggda Cirkuskvarnen strax utanför Uddevalla. Det andra residenset “Hidden figures” fokuserar på kvinnor och kvinnohistoria, och sker i början av september, i samband med Nycirkusfestival Rydal i Marks kommun. Du kan söka ett av residensen eller båda. Sista ansökningsdag 6 juni.

 • Sök bidrag till innovativ evenemangsform. Är du en ideell arrangör som vill utveckla formen för dina arrangemang? Upplever du att det finns behov av nyskapande? Nu kan du söka upp till 25 000 kr för att utveckla ett nytt sätt att arrangera kulturevenemang. Sista ansökningsdag är 28 maj 2021.

 • Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar två programpunkter under biennalen, och ingår även i panelsamtal.

 • Ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål har hittats i Alingsås. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

 • Ett unikt bronsåldersfynd har gjorts i Västra Götaland. Förvaltningen för kulturveckling i Västra Götalandsregionen har på uppdrag av Länsstyrelsen undersökt fyndet i samarbete med forskare från Göteborgs universitet. Det står nu klart att detta är ett av de största och mest spektakulära depåfynden från yngre bronsålder som gjorts i Sverige. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen bjuder tillsammans med Länsstyrelsen in till en digital pressträff i morgon torsdag 29 april klockan 11.00.

 • Nu söker vi nya samarbetspartners inom det fria kulturlivet som vill ta emot en författare eller översättare för en månads residensvistelse. Vi söker kulturaktörer från alla konstformer som är intresserade av möten mellan kulturskapare. Sök senast 14 maj.

 • Den 13-15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days. Missa inte en exklusiv master class med XR-drottningen Liz Rosenthal och lyssna på de utvalda projekten till Narrative VR Lab som genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling.

 • Vi har i samarbete med den brittiska publikutvecklingsexperten Heather Maitland tagit fram ett praktiskt planeringsverktyg, en Guide i publikutveckling, för att stödja kulturorganisationer i arbetet med publikutveckling. Guiden lanseras i samband med ett webbinarium med Heather den 6 maj.

 • Äntligen dags – filminlämningen till 2021 års upplaga av kortfilmsfestivalen Frame öppnar 1 april.

 • Nu är anmälan öppen för årets Digikult!

 • Vill du vara med i ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer? Vill du träffa andra arrangörer och bolla tankar, idéer och utveckla gemensamma projekt? Förvaltningen för kulturutveckling är i uppstarten av ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer i Västra Götaland.

 • Tjörns kommun och Förvaltningen för kulturutveckling utlyser nu KOKO kommunkoreograf 2021–2022. Detta är en unik möjlighet för koreografer eller danskonstnärer att få arbeta i ett dansresidens, i en kommun, under ett helt år. Skicka in din ansökan senast 14 april. 

 • Den 9 februari lanseras Förvaltningen för kulturutvecklings nya hemsida.

 • Centre Stage Online är en webbutbildning som är framtagen för utövare inom scenkonst och musik. Kursen är till för dig som vill utveckla din kommunikation och ditt konstnärliga ledarskap.

 • Jobbar du med scenkonst för barn och unga? Har du eller har du haft en eller flera produktioner i Kulturkatalogen Väst och är i huvudsak verksam i Västra Götalandsregionen? Väntar du otåligt på att få möta din publik igen? Ta chansen att lyfta din föreställning, skaffa nya kontaktytor och berika konstnärskapet med lust och nya insikter. Sök senast 24 mars.

 • Under hösten har konstutställningen Digitala salongen pågått på vår webb och i våra sociala kanaler. Den består av 50 verk i alla dess former av konstnärer med koppling till Västra Götaland.

 • För att stödja folkbiblioteken i regionen och öka allmänhetens tillgång till litteratur gav Förvaltningen för kulturutveckling i december 2020 ett ekonomiskt engångsstöd för utlåning av e-böcker. Stödet gavs till kommuner i Västra Götaland som har haft ökade kostnader för e-boklån under pandemin. Den sammanlagda stödsumman var en miljon kronor.

 • Vid jul brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men 2020 var ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin gav Körcentrum Väst i december 2020 stöd till både körer och körarbetare. Dessutom hade Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg strax före jul sände programmet Hemmakören!

Senast uppdaterad: 2021-04-27 13:31