Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt från förvaltningen

Alla nyheter

 • Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som påbörjat din nästa film!

 • 6 561 handgjorda blommor i järn ligger nu på en pråm i Stora hamnkanalen i Göteborg. De ingår i utställningen Coronablommor, som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Konstnären bakom verket är konstsmeden Geert van der Vossen, som tillverkat blommorna hemma i Broddetorp i Falköpings kommun. Förvaltningen för kulturutveckling har ingått i projektgruppen som gjort det möjligt att flytta och visa verket i Göteborg. Invigningen sker fredagen den 4 juni, utställningen pågår sedan till 15 november.

 • Många famlar i det nya digitala landskap som under pandemin blivit en livsviktig kanal för att visa upp, producera eller konsumera kultur. Men vad gäller rent juridiskt? Kanske funderar du kring vad som gäller när du sänder ett digitalt livearrangemang? Vilka regler och lagar finns? Spelar det någon roll om det är en öppen sändning eller bara inbjudna?

 • Förvaltningen för kulturutveckling utvecklar nu sitt residensprogram AIR Litteratur genom att bibliotek i regionen är värdar för författare under en månad. Fem bibliotek har nappat på en unik möjlighet att stärka sin roll som litterärt centra och arbeta djupare med litteratur som konstform. Under juni till oktober får Borås, Skövde, Skara, Tanum och Åmål besök av en författare som arbetar på platsen, och som också ska möta lokalbefolkningen.

 • Nu är årets Scenkonstdagar barn och unga igång! I år kan ni ta del av ett urval ur Kulturkatalogen Väst i digital form.

 • Är du vår nya ekonomichef? Rollen som Ekonomichef kräver förmåga att hantera komplexa frågor, eget beslutsfattande och att anpassa sig till politiskt fattade beslut. En viktig del av uppdraget är att kommunicera ekonomisk information på ett pedagogiskt sätt, men också att leda och operativt delta i arbetet med budget, prognoser och delårs- och årsredovisningar.

 • Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar två programpunkter under biennalen, och ingår även i panelsamtal.

 • Ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål har hittats i Alingsås. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

 • Ett unikt bronsåldersfynd har gjorts i Västra Götaland. Förvaltningen för kulturveckling i Västra Götalandsregionen har på uppdrag av Länsstyrelsen undersökt fyndet i samarbete med forskare från Göteborgs universitet. Det står nu klart att detta är ett av de största och mest spektakulära depåfynden från yngre bronsålder som gjorts i Sverige. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen bjuder tillsammans med Länsstyrelsen in till en digital pressträff i morgon torsdag 29 april klockan 11.00.

 • Nu söker vi nya samarbetspartners inom det fria kulturlivet som vill ta emot en författare eller översättare för en månads residensvistelse. Vi söker kulturaktörer från alla konstformer som är intresserade av möten mellan kulturskapare. Sök senast 14 maj.

 • Den 13-15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days. Missa inte en exklusiv master class med XR-drottningen Liz Rosenthal och lyssna på de utvalda projekten till Narrative VR Lab som genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling.

 • Vi har i samarbete med den brittiska publikutvecklingsexperten Heather Maitland tagit fram ett praktiskt planeringsverktyg, en Guide i publikutveckling, för att stödja kulturorganisationer i arbetet med publikutveckling. Guiden lanseras i samband med ett webbinarium med Heather den 6 maj.

 • Äntligen dags – filminlämningen till 2021 års upplaga av kortfilmsfestivalen Frame öppnar 1 april.

 • Nu är anmälan öppen för årets Digikult!

 • Vill du vara med i ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer? Vill du träffa andra arrangörer och bolla tankar, idéer och utveckla gemensamma projekt? Förvaltningen för kulturutveckling är i uppstarten av ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer i Västra Götaland.

 • Tjörns kommun och Förvaltningen för kulturutveckling utlyser nu KOKO kommunkoreograf 2021–2022. Detta är en unik möjlighet för koreografer eller danskonstnärer att få arbeta i ett dansresidens, i en kommun, under ett helt år. Skicka in din ansökan senast 14 april. 

 • Den 9 februari lanseras Förvaltningen för kulturutvecklings nya hemsida.

 • Centre Stage Online är en webbutbildning som är framtagen för utövare inom scenkonst och musik. Kursen är till för dig som vill utveckla din kommunikation och ditt konstnärliga ledarskap.

 • Jobbar du med scenkonst för barn och unga? Har du eller har du haft en eller flera produktioner i Kulturkatalogen Väst och är i huvudsak verksam i Västra Götalandsregionen? Väntar du otåligt på att få möta din publik igen? Ta chansen att lyfta din föreställning, skaffa nya kontaktytor och berika konstnärskapet med lust och nya insikter. Sök senast 24 mars.

 • Under hösten har konstutställningen Digitala salongen pågått på vår webb och i våra sociala kanaler. Den består av 50 verk i alla dess former av konstnärer med koppling till Västra Götaland.

 • För att stödja folkbiblioteken i regionen och öka allmänhetens tillgång till litteratur gav Förvaltningen för kulturutveckling i december 2020 ett ekonomiskt engångsstöd för utlåning av e-böcker. Stödet gavs till kommuner i Västra Götaland som har haft ökade kostnader för e-boklån under pandemin. Den sammanlagda stödsumman var en miljon kronor.

 • Vid jul brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men 2020 var ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin gav Körcentrum Väst i december 2020 stöd till både körer och körarbetare. Dessutom hade Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg strax före jul sände programmet Hemmakören!

 • Nu öppnar Lödöse museum portarna till en helt ny basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångpunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Du är välkommen att ta del av vår nya utställning på plats när museet öppnar för besökare den 8 juni.

 • Nu öppnar vi portarna till vår helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångpunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Du är välkommen att ta del av vår nya utställning på plats när museet öppnar för besökare den 8 juni.

Senast uppdaterad: 2021-04-27 13:31