Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt från förvaltningen

Alla nyheter

 • Vänersborgs kommun och Förvaltningen för kulturutveckling utlyser nu 2-4 platser som kommunkoreograf i Vänersborg 2022–2023. Projektet ger en unik möjlighet för koreografer och danskonstnärer att arbeta i ett dansresidens, i en kommun, under ett helt år. Skicka in din ansökan senast 20 februari.

 • I helgen var det dags för kortfilmsfestivalen som samlar unga filmtalanger från hela Sverige för att tävla i det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Festivalen utgör en unik årlig mötesplats där filmare och publik kan utbyta erfarenheter, vädra åsikter och knyta nya kontakter över ålders- och regiongränser. I år var Novemberfestivalen ett online-event under två dagar, fullpackat med föreläsningar och spännande gäster och inte minst kortfilmer från landets alla 19 regionfestivaler. De fyra filmer som tävlade vidare från Frame och Västra Götaland kammade hem hela fem priser.

 • I våras hittades ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål utanför Alingsås. Fyndet är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts, inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Under november sker förhandsvisningar av fynden i Göteborg. Nu får besökarna också veta mer om konserveringsarbetet och vägen från mylla till monter. Anmäl dig till en av tiderna via formulären på denna sida. Visningarna är gratis med begränsat antal platser.

 • Två nya dansverk har premiär på Stora Teatern den 10 november. De har arbetats fram i ett nytt produktionsresidens som Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserade i våras. Här lyfter man tre regionala danskonstnärer, Elnaz Paiamani, Mia Hellberg och Marco Wihlborg – men också dans som rör sig inom populärkulturens genrer, till exempel hiphop och street, och kring starka samtidsteman.

 • Varje år delar FilmCloud ut projektstöd i form av stipendie på 25 000 kr till kortfilm eller dokumentär. Denna omgång ger vi oss ut i rymden, besöker Grönland, Londons modellvärld och ett inplastat laboratorium. Vi återvänder också till vår närhistoria där tre systrar förbereder sig för festen med stort F, innan tragedin Backabranden brutit ut, samt hänger med ett emogäng utanför ICA. Tragiskt, komiskt, filosofiskt, personligt och samhällskritiskt, där forskar våra filmskapare.

 • Den svenska musikscenen är levande, mångsidig och högintressant för den globala musikmarknaden. Den 22 oktober öppnar Live Music From Sweden. En digital plattform, med korta konsertfilmer för att artister och musikgrupper ska nå ut snabbare, bredare och stärka sin internationella position.

 • Vi har något för både små och stora bespökare. Upplev nattens mörker bland mumier och alligatorer på Vänersborgs museum, rota i garderoben och skapa ditt eget skelett hos Göteborgs naturhistoriska museum, möt skymningsväsen och magiskt industriella krafter på Forsviks bruk, karva den bästa pumpan hos Vitlycke museum eller besök Lödöse museum för att möta rövare och ta reda på hur ofta en arkeolog egentligen råkar ut för gengångare. Avsluta lovet med en sprakande eldfest på Vitlycke museum.

 • Under torsdag och fredag, 23-24 september, ansvarar vi för programmet på en av Bokmässans tolv scener; Biblioteksscenen, och satsar på ett varierat program som tar upp biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv.

 • I antologin Skapande liv medverkar tio författare som alla är eller har varit fristadskonstnärer i Sverige. Fredagen den 24 september är det boksläpp på Biblioteksscenen under Bokmässan. Boken är ett nytt verktyg för att lyfta frågor kring fristäder, yttrandefrihet och demokrati, och sätter också ljus på konstnärerna och deras arbete. Redaktör är Johanna Lindström, fristadskoordinator på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

 • Lördagen den 18 september fylls den gamla Rexcellfabriken i Dals Långed med kultur. Residenskonstnärer inom metal, folkmusik och slöjd presenterar vad de arbetat med under sin residensperiod i Dalsland. Dessutom blir det BRUK 2021 preview, ett koncept med nyskriven musik, skriven för fabrikslokalens fantastiska akustik, i kombination med konstinstallationer.

 • Under söndagen avslutades fyra dagars Frame filmfestival med traditionsenlig prisutdelning för Västra Götalands alla kortfilmare. Bästa film i kategorin Mellanvikt blev Fruktkött av Perla Heiefort. Tungviktspriset fick Simone Norberg för sin film Bad Lesbian. Daniel Aguirre tog hem prispokalen i kategorin 27+ med filmen Pink Rider. I Konstfilmskategorin vann Maja Lindgren med filmen Dissolve in the ocean and play some chess.

 • Många bibliotek över hela landet och tusentals barn fick ett sommarlov fyllt av läsning, äventyr i det vilda, rollspel, boktips och massa annat skoj.

 • En skedtäljare, en cirkusartist med trädflow, och en trähantverkare som bygger ett hem i skogen – det är de tre slöjdare som kommer att arbeta i Fengersfors 6–14 september. Slöjdresidenset har temat ”skogsklok” och ger arbetsro, arvode och en skog att jobba med. Förvaltningen för kulturutveckling satsar stort på residens, och har under 2021 slöjdare igång även i Göteborg, Rydal och Alingsås.

 • Riksantikvarieämbetet har nu beslutat att bronsåldersfyndet som hittades av en privatperson utanför Alingsås i april kommer att hamna på Lödöse museum. ”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenbock.

 • Nu är vi på jakt efter olika röster och perspektiv som kan stärka mångfalden i svensk kortfilm.

 • Välkommen att botanisera bland höstens program som bland annat bjuder på trolleri, tidningsskapande, kom igång med podcast och en heldag där sinnena får utforska växternas värld. Kurserna är öppna för dig som arbetar inom LSS-verksamhet och anpassad skola, eller i andra verksamheter där du möter personer med olika förutsättningar. Inspiration och kunskap är ledorden!

 • Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som påbörjat din nästa film!

 • 6 561 handgjorda blommor i järn ligger nu på en pråm i Stora hamnkanalen i Göteborg. De ingår i utställningen Coronablommor, som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Konstnären bakom verket är konstsmeden Geert van der Vossen, som tillverkat blommorna hemma i Broddetorp i Falköpings kommun. Förvaltningen för kulturutveckling har ingått i projektgruppen som gjort det möjligt att flytta och visa verket i Göteborg. Invigningen sker fredagen den 4 juni, utställningen pågår sedan till 15 november.

 • Många famlar i det nya digitala landskap som under pandemin blivit en livsviktig kanal för att visa upp, producera eller konsumera kultur. Men vad gäller rent juridiskt? Kanske funderar du kring vad som gäller när du sänder ett digitalt livearrangemang? Vilka regler och lagar finns? Spelar det någon roll om det är en öppen sändning eller bara inbjudna?

 • Förvaltningen för kulturutveckling utvecklar nu sitt residensprogram AIR Litteratur genom att bibliotek i regionen är värdar för författare under en månad. Fem bibliotek har nappat på en unik möjlighet att stärka sin roll som litterärt centra och arbeta djupare med litteratur som konstform. Under juni till oktober får Borås, Skövde, Skara, Tanum och Åmål besök av en författare som arbetar på platsen, och som också ska möta lokalbefolkningen.

 • Nu är årets Scenkonstdagar barn och unga igång! I år kan ni ta del av ett urval ur Kulturkatalogen Väst i digital form.

 • Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar två programpunkter under biennalen, och ingår även i panelsamtal.

 • Ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål har hittats i Alingsås. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

 • Ett unikt bronsåldersfynd har gjorts i Västra Götaland. Förvaltningen för kulturveckling i Västra Götalandsregionen har på uppdrag av Länsstyrelsen undersökt fyndet i samarbete med forskare från Göteborgs universitet. Det står nu klart att detta är ett av de största och mest spektakulära depåfynden från yngre bronsålder som gjorts i Sverige. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen bjuder tillsammans med Länsstyrelsen in till en digital pressträff i morgon torsdag 29 april klockan 11.00.

 • Nu söker vi nya samarbetspartners inom det fria kulturlivet som vill ta emot en författare eller översättare för en månads residensvistelse. Vi söker kulturaktörer från alla konstformer som är intresserade av möten mellan kulturskapare. Sök senast 14 maj.

 • Den 13-15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days. Missa inte en exklusiv master class med XR-drottningen Liz Rosenthal och lyssna på de utvalda projekten till Narrative VR Lab som genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling.

 • Vi har i samarbete med den brittiska publikutvecklingsexperten Heather Maitland tagit fram ett praktiskt planeringsverktyg, en Guide i publikutveckling, för att stödja kulturorganisationer i arbetet med publikutveckling. Guiden lanseras i samband med ett webbinarium med Heather den 6 maj.

 • Äntligen dags – filminlämningen till 2021 års upplaga av kortfilmsfestivalen Frame öppnar 1 april.

 • Nu är anmälan öppen för årets Digikult!

 • Vill du vara med i ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer? Vill du träffa andra arrangörer och bolla tankar, idéer och utveckla gemensamma projekt? Förvaltningen för kulturutveckling är i uppstarten av ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer i Västra Götaland.

 • Tjörns kommun och Förvaltningen för kulturutveckling utlyser nu KOKO kommunkoreograf 2021–2022. Detta är en unik möjlighet för koreografer eller danskonstnärer att få arbeta i ett dansresidens, i en kommun, under ett helt år. Skicka in din ansökan senast 14 april. 

 • Den 9 februari lanseras Förvaltningen för kulturutvecklings nya hemsida.

 • Centre Stage Online är en webbutbildning som är framtagen för utövare inom scenkonst och musik. Kursen är till för dig som vill utveckla din kommunikation och ditt konstnärliga ledarskap.

 • Jobbar du med scenkonst för barn och unga? Har du eller har du haft en eller flera produktioner i Kulturkatalogen Väst och är i huvudsak verksam i Västra Götalandsregionen? Väntar du otåligt på att få möta din publik igen? Ta chansen att lyfta din föreställning, skaffa nya kontaktytor och berika konstnärskapet med lust och nya insikter. Sök senast 24 mars.

 • Under hösten har konstutställningen Digitala salongen pågått på vår webb och i våra sociala kanaler. Den består av 50 verk i alla dess former av konstnärer med koppling till Västra Götaland.

 • För att stödja folkbiblioteken i regionen och öka allmänhetens tillgång till litteratur gav Förvaltningen för kulturutveckling i december 2020 ett ekonomiskt engångsstöd för utlåning av e-böcker. Stödet gavs till kommuner i Västra Götaland som har haft ökade kostnader för e-boklån under pandemin. Den sammanlagda stödsumman var en miljon kronor.

 • Vid jul brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men 2020 var ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin gav Körcentrum Väst i december 2020 stöd till både körer och körarbetare. Dessutom hade Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg strax före jul sände programmet Hemmakören!

 • Nu öppnar vi portarna till vår helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångspunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Du är välkommen att ta del av vår nya utställning på plats när museet öppnar för besökare den 8 juni.

 • Nu öppnar Lödöse museum portarna till en helt ny basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångspunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Du är välkommen att ta del av vår nya utställning på plats när museet öppnar för besökare den 8 juni.

Senast uppdaterad: 2021-04-27 13:31