Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

26/5 En snabblektion i juridik och upphovsrätt för små och stora kulturorganisationer – med fokus på digitala verktyg

Många famlar i det nya digitala landskap som under pandemin blivit en livsviktig kanal för att visa upp, producera eller konsumera kultur. Men vad gäller rent juridiskt? Kanske funderar du kring vad som gäller när du sänder ett digitalt livearrangemang? Vilka regler och lagar finns? Spelar det någon roll om det är en öppen sändning eller bara inbjudna?

Tid: onsdag 26 maj, kl.9:30-12:00
Plats: Digitalt via Teams
Övrigt: Anmäl dig senast 25 maj (länk skickas via mail morgonen den 26 maj) Obs! Även om du tänkt ta del av programmet i efterhand krävs en anmälan för att få tillgång till länken.

Anmälan

Helpdesk kulturstöd startades våren 2020 för kulturutövare som vill få rådgivning inför att söka stödpaket till kulturen. Utöver rådgivning har vi med jämna mellanrum livesändningar där vi tar emot frågor och bjuder in experter som svarar på dem. Den 26 maj är det åter dags! Denna gång med temat upphovsrätt.

Skicka in dina frågor till kulturutveckling.radgivning@vgregion.se senast den 24 maj klockan 9.00 så besvaras dessa under programmet. Det går också bra att ställa frågor under livesändningen genom att skriva i chatten. Arrangemanget kommer att finnas tillgängligt för anmälda deltagare under två veckors tid (anmälan krävs även om du tänker ta del av programmet i efterhand), däremot sker frågestunden enbart live så välkommen att anmäla dig!

Juristen som svarar på era frågor
Med oss har vi Catharina Ekdahl som är senior jurist på Patent- och registreringsverket med upphovsrätt och bildjuridik som expertområde. Catharina Ekdahl har arbetat med upphovsrätt under drygt 25 år på flera olika intresseorganisationer inom musik, text och fotografi samt på kulturarvsområdets samordningssekretariat Digisam som inrättades på Riksarkivet och numera finns hos Riksantikvarieämbetet. Hon har även undervisat i immaterialrätt på juristprogrammet på Uppsala universitet och föreläst om bildjuridik, avtalsrätt och upphovsrätt som tidigare konsult. Hon har även undervisat i immaterialrätt på juristprogrammet på Uppsala universitet och föreläst om bildjuridik, avtalsrätt och upphovsrätt som tidigare konsult.

Innehållet under livesändningen:

  • Grundläggande upphovsrätt
  • Upphovsrätten i digitala medier – ett par rättsfall, nedslag i sociala medier och ansvarsfrågorna.
  • Eget material och andras
  • Upphovsrätten i förändring
  • Kort om öppna licenser och märkning – Creative Commons

Sista halvtimmen ägnar vi oss åt frågor som kommit in under sändningen.
Varmt välkomna!

Har du missat de föregående Helpdesk-sändningarna kan du se dem här på Kulturutvecklings Youtube-kanal: Kulturutveckling VGR - YouTube

Vill din organisation fördjupa sina kunskaper kring upphovsrätt och juridik för kultursektorn kan man kontakta Catharina, PRV anordnar kurser regelbundet.

Pia-Marie Wehrling

Utredare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-05-20 14:43