AIR Litteratur Västra Götaland – fem bibliotek satsar på lokala författarresidens
Förvaltningen för kulturutveckling utvecklar nu sitt residensprogram AIR Litteratur genom att bibliotek i regionen är värdar för författare under en månad. Fem bibliotek har nappat på en unik möjlighet att stärka sin roll som litterärt centra och arbeta djupare med litteratur som konstform. Under juni till oktober får Borås, Skövde, Skara, Tanum och Åmål besök av en författare som arbetar på platsen, och som också ska möta lokalbefolkningen.
AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda månadslånga residens runt om i regionen. Sedan tidigare har förvaltningen erbjudit författare residens på Villa Martinson i Jonsered.
– Nytt för i år är att vi även erbjudit biblioteken att vara residensvärdar. Vi utlyste tre platser, men fick utöka till fem på grund av det stora intresset, vilket naturligtvis känns jätteroligt, säger Eva Fred, litteraturkonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.
Författarna är utvalda genom en utlysnings- och antagningsprocess där förvaltningen fått in många kvalificerade ansökningar från Sverige, Norge, Danmark, Island, Kroatien, England och Tyskland. Rent konkret innebär residensen att författarna får boende och tillgång till en arbetsplats i anslutning till biblioteket, under en månad. De får också ett arvode. I vistelserna ingår även någon form av publikt möte. Det kan till exempel vara en workshop, ett samtal, eller ett seminarium.
– Författarna får inte bara arbetsro, de får också nya kontakter och chans att lära känna en ny plats som kan inspirera. Dessutom får de möta sin publik, bli sedda och uppmuntrade i ett nytt socialt sammanhang, säger Johanna Lindström, koordinator för litterära residensprogram, på Förvaltningen för kulturutveckling.
Hur residenset genomförs i detalj utgår från platsens förutsättningar, värdens önskemål och författarens. De fem biblioteken kommer, tillsammans med författarna, på olika sätt visa sin styrka som lokal arena för litteratur och skapa möten kring skrivandet, skapandet och förmedlandet.
– De känner alla en stor stolthet över att ta emot författare hos sig. De ser möjligheter att utveckla sin egen verksamhet, att stötta ny litteratur och de kan erbjuda sin lokala publik spännande möten. Vi ser också att de här fem biblioteken kan nätverka och samarbeta kring sina författarbesök på ett fantastiskt sätt, vilket också gynnar litteraturen i vårt område, säger Johanna Lindström.
AIR Litteratur Västra Götaland har, sedan flera år, även residensvistelser i samarbete med Jonseredsstiftelsen, på Villa Martinson i Jonsered. Sex författare kommer att bo och arbeta där, en månad vardera, under juli–december.
AIR Litteratur bibliotek:
Författare, värdbibliotek och residensperiod
Lizette Romero Niknami (Skärholmen, Sverige), Borås stadsbibliotek, juni
Anna Nero (Göteborg, Sverige), Skövde stadsbibliotek, juli
Sunna Dís Másdóttir (Reykjavik, Island), Skara Gamla bibliotek, september
Ida Andersen (Malmö, Sverige), Tanums huvudbibliotek, oktober
Annette Herzog (Köpenhamn, Danmark), Åmåls folkbibliotek, oktober
AIR Litteratur vistelsestipendier:
Författare och residensperioder på Villa Martinson
Inom AIR Litteratur kommer Villa Martinson i Jonsered att vara residensvärd för följande författare under 2021:
Jörn Lindskog (Berlin, Tyskland), juli
Hanna Eriksson (Västerås, Sverige), augusti
Jonas Asp (Bandhagen, Sverige), september
Karin Brygger (Göteborg, Sverige), oktober
Maja Tinnervall (Göteborg, Sverige), november
Maria Bouroncle (Göteborg, Sverige), december
Läs mer på vgregion.se/airlitteratur