Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturting Västra Götaland 2021 - Nystart

Kulturting Västra Götaland är ett forum för dialog och utveckling, i år med kulturlivets framtid i centrum. Under det senaste året har många både omvärderat och saknat kulturens kraftfält. Vi välkomnar politiker, tjänstepersoner och kulturlivets representanter i regionen att bli inspirerade, få kunskap och hitta drivkrafter. Hur kan vi tillsammans, på olika sätt och med olika perspektiv, bidra till en nystart?

Håll hårt i kaffekoppen, för under denna livesända heldag väntar dig en kavalkad av inspirerande exempel, kulturpolitiska inspel och internationella utblickar. Programmet består av en rad intressanta talare, kulturinslag och gemensamma samtal. Du får även med dig fördjupningsmaterial och tips från dagen, allt för att underlätta ditt fortsatta arbete. Framåt kvällen kan du njuta av kulturupplevelser från vår digitala scen.   

Västra Götalandsregionens kulturnämnd bjuder in till Kulturting som i år arrangeras av Förvaltningen för Kulturutveckling.
Västra Götalandsregionen har återkommande arrangerat Kulturting och syftet är att skapa en gemensam dialogyta om kulturpolitik ur ett kommunalt och regionalt perspektiv. 

Information och anmälan

Datum: Fredagen 8 oktober 

Tid: kl. 8.45-16.30 (sedan valfria kvällsaktiviteter)

Plats: Innehållet livesänds från Folkteatern i Göteborg, du får en länk till konferensplattformen någon dag innan

Att delta är kostnadsfritt
Anmäl dig senast den 1 oktober

Anmälan

Medverkande på Kulturting 2021

Samtliga medverkande på Kulturting 2021 kommer vi att avslöja efter hand. De vi redan nu har den äran att få presentera är:

Amanda Lind, Kultur- och demokratiminister 

Linda Zachrisson, ledare för utredningen "Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin” som tillsatts av regeringen och som ska redovisas till densamma den 30 juni 2021.

Pelle Amberntsson, utredare och analytiker på Myndigheten för kulturanalys

Nyhetsbrev

Registrera din mejladress här så håller vi dig uppdaterad allt eftersom medverkande och programpunkter uppdateras.

Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Conny Brännberg (KD), ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd

”Under pandemin har jag saknat den gemensamma upplevelsen i rummet. Att få bli berikad med kultur tillsammans med familj och vänner, att få samtala om det, lyssna på andras erfarenheter och dela tankar är så givande. Tacksam för allt det digitala, men ser fram emot öppna salonger. Åtskilliga gånger har jag konstaterat att kreativa personer i Västra Götaland har ställt upp och gjort så många goda insatser för att hålla kulturens låga brinnande. Stolt över kulturlivet i Västra Götaland!”

Vad ser du mest fram emot när kulturlivet kan öppna upp igen?

Sofia Wik (C), styrelseordförande i Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling

"Jag längtar efter att få gå på konserter och olika scenkonstföreställningar live och att få uppleva kontakten med alla på scenen, men också känna spänningen och förväntan i luften bland publiken. Jag ser också fram emot att besöka olika utställningar, museer, nöjesparker m.m. tillsammans med släkt och vänner och kunna diskutera och reflektera över upplevelsen ihop."

 

Berätta om en kulturupplevelse under pandemin?

Amanda Lind (MP), Kultur- och demokratiminister.

"Människor behöver kultur. Vi behöver upplevelser i våra liv. Jag fick möjlighet i höstas att besöka Ednan, det var Riksteatern på Orionteatern som spelade den föreställningen, och det var 50 personer i publiken. Och jag kände hur jag nästan började gråta av att bara sitta och få uppleva en föreställning igen, vad det betyder!"


/Ur podcasten Nyfiken på avsnitt 31 (2021-03-29)

Vilken är den största upplevelsen inom kultur du haft under pandemin?

Pelle Amberntsson, utredare och analytiker på Myndigheten för kulturanalys

"Jag hade många fina läsupplevelser under 2020. Väggen av Marlen Haushofer var särskilt intressant (om än inte rolig). Samlade verk av Lydia Sandgren uppskattade jag också mycket."

Hur har dina kulturvanor förändrats under pandemin?

Linda Zachrisson, ledare för utredningen "Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin”

"Jag har framförallt läst enormt mycket mer än jag brukar hinna med, upplevt flera stora omvälvande klassiker som 1984 och Döden i Venedig, men också hittat nya favoriter som Agota Kristof Den Stora Skrivboken! Jag har botaniserat i mängder av digital kultur - framförallt musik och film, men också digitala museivandringar och visningar, och deltagit i fascinerande internationella digitala samtal och seminarier.
Allra intensivast plöjde jag nya digitala uttryck i början av pandemin då jag befann mig i USA och ville förmedla svensk konst och kultur till alla där. 
Det jag saknat allra mest är scenkonsten- jag har under hela mitt vuxna liv försökt ta del av teater, dans, cirkus och levande musik åtminstone ett par gånger i månaden..."

Läs mer om Västra Götalandsregionens arbete med kulturfrågor

Covid-19:s påverkan på kultur- och föreningsliv

Sedan mars 2020 påverkas kultur- och föreningslivet i stor utsträckning av den pågående pandemin. Västra Götalandsregionen har fört intensiv dialog med myndigheter och politiker på nationell och lokal nivå samt med kulturlivets aktörer för att hela tiden ha en aktuell lägesbild och påverka från regionalt perspektiv. Utifrån nuläget och med ett längre framtidsperspektiv stöttar Kulturnämnden kulturlivets aktörer genom olika riktade insatser och utformning av befintliga stöd.

Pia-Marie Wehrling

Projektledare Kulturtinget 2021
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-07-16 11:59